Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

3D- en simulatietechnologie in strijd tegen klimaatverandering

14 maart 2016 - De strijd tegen de opwarming van de aarde en het verbruik van fossiele brandstoffen is in alle hevigheid losgebarsten. 3D-technologie is hierin een belangrijke troef. Dick Hissink van Dassault Systèmes zet vier innovaties op een rij die dit laten zien.

Het bedrijfsleven heeft veel macht en slagkracht in de strijd om een duurzame planeet. Ze hebben namelijk de controle over twee factoren: technologische innovaties enerzijds en nieuwe, duurzamere businessmodellen anderzijds.
"Beide veranderen de manier waarop we consumeren en onze economie inrichten," zegt Hissink. "Denk bij productontwikkeling aan bijvoorbeeld de elektrische auto of de LED-lamp, en bij verdienmodellen aan car sharing-diensten. Die veranderende gewoonten kunnen uiteindelijk resulteren in duurzamere economische systemen, een groter milieubewustzijn en nieuwe normen in de maatschappij."
Uit het bedrijfsleven ontstaan gelukkig allerlei positieve ontwikkelingen en initiatieven voor een grotere duurzaamheid. 3D-gedreven product- en conceptdesign speelt daarin een belangrijke rol. Vier voorbeelden.
 
1. Dagen vliegen zonder brandstof
Het Solar Impulse-team zorgde vorig jaar voor een enorme doorbraak in de luchtvaartindustrie. De twee pioniers Bertrand Piccard en André Borschberg toonden met hun innovatie de kracht van zonne-energie. Hun met behulp van 3D-technologie ontworpen vliegtuig kon dagen achtereen zonder een druppel brandstof in de lucht blijven, dankzij enorme zonnepanelen op de vleugels.
Hissink geeft aan dat dit niet de enige technologische doorbraak was. "Zo is het vliegtuig voorzien van sensoren die de waakzaamheid en vermoeidheid van piloten continu monitoren. Naast duurzaamheid zette het team dus ook flinke stappen op het gebied van veiligheid."

2. Enorme stuwdam in China
China heeft helaas nog altijd een groot aandeel in de wereldwijde uitstoot van smog en CO2. Het land in Azië is verantwoordelijk voor maar liefst een kwart van alle (bruin)koolcentrales. De klimaatovereenkomst tussen China en de VS dwingt het land tot schonere alternatieven.
China voegt de daad bij het woord. Het Chinese Hydrochina Chengdu Engineering maakte met behulp van een realistische 3D-simulatie een gigantisch stuwdam. "Dankzij de simulatie konden ze ieder detail van tevoren optimaliseren voor een maximaal rendement," zegt Hissink. "Het bedrijf bleef bij de uitvoering uiteindelijk zeer dicht bij het 3D-model."
 
3. Deur-tot-deur-service via zelfrijdende auto's
"Autonoom rijdende auto's rammelen aan de poorten van de autoindustrie," waarschuwt Hissink. Fabrikanten als Ford en Tesla hebben inmiddels veelbelovende stappen op dit gebied gezet. Het Franse AKKA Technologies ontwikkelde onlangs een concept car die een stap verder gaat. Het bouwde een elektrische auto die stadsbewoners volledig automatisch van A naar B brengt.
'Link & Go 2.0' is een slim en duurzaam alternatief voor zowel de stadsbus als de taxi. De auto ontneemt ook parkeerzorgen, daar zorgt het zelf voor nadat het de bestuurder op de plek van bestemming heeft afgezet. Ook houdt het rekening met opstoppingen in het verkeer.
Hissink: "Deze slimme auto vereist een enorm uitgebreide 'smart' infrastructuur van sensoren en data. Dat deel is momenteel flink in ontwikkeling. Fabrikant AKKA gebruikt daarvoor virtuele 3D-omgevingen van complete steden, zodat ze alle aspecten van het automatische vervoer in een drukke stad in kaart kunnen brengen."
 
4. Nabouwen van de zon
Ook Nederlandse bedrijven leveren een waardevolle bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering. Zo levert de Haagse start-up Eternal Sun een oplossing voor het testen van zonnepanelen. Met hun technologie kunnen ze een zon simuleren en zo de betrouwbaarheid en opbrengst van zonnepanelen goed in kaart brengen. Met die meetgegevens kunnen wetenschappers zonnepanelen verder doorontwikkelen en vooral voortborduren op de methoden die het meeste rendement opleveren.
 
Krachtige wapens
"Duurzame innovaties zijn krachtige wapens in de strijd die de mensheid voert voor het behoud van de planeet," geeft Hissink aan. "Simulaties en 3D-ontwerpomgevingen zijn daarbij cruciaal. Zonder deze middelen zijn ontwikkelaars en wetenschappers immers permanent geblinddoekt."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.