Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Tips voor het starten van uw eigen tandartspraktijk

16 februari 2016 - Voor veel tandartsen is het een droom: het opzetten van een eigen, zelfstandige praktijk. Over het algemeen begint een pas afgestudeerde eerst met het opdoen van ervaring en voordat het besef doordringt hoe snel de tijd gaat, viert u alweer uw vijf-, tien- of twintigjarig jubileum in de praktijk.

Natuurlijk: het is veiliger en gemakkelijker om samen met andere tandartsen in een praktijk te werken, vooral als er uitzicht is dat u de praktijk kant en klaar kunt overnemen wanneer uw oudere mentor met pensioen gaat. Toch kan het ook verstandig zijn om nu al na te denken over de vraag: wil ik een eigen tandartspraktijk openen? Vincent Meijer van Detandartsdelft.nl gaat in dit artikel in op de aspecten waarmee u rekening dient te houden bij het opstarten van een eigen praktijk.
 
De nadenk-fase
Tandartsen die een eigen praktijk willen starten, komen in wat Vincent Meijer de ‘nadenkfase’ noemt. "In deze fase gaat iemand nadenken of hij/zij wel een eigen praktijk wil beginnen. Enerzijds levert het enorme vrijheid op, anderzijds krijgt de ondernemer ook meer verantwoordelijkheden. Wat vooral belangrijk is, is het financieel vooronderzoek. Ondernemen kun je leren, maar als het financiële plaatje niet rondkomt heeft het weinig zin erover te dromen."
 
Rekenen
Er moet flink wat gerekend worden wanneer iemand een eigen praktijk wil starten. Vincent Meijer: "Denk goed na over wat je wilt en maak er een lijst van. Het maakt een behoorlijk verschil of een praktijkruimte wordt gehuurd of gekocht. Daarnaast moet er een complete inrichting komen, zijn er kosten voor PR, moeten er facturatiesystemen en dergelijke worden geregeld en vrijwel niets is gratis. Denk ook na over eventuele werknemers die nodig zijn, zoals een assistente of een secretaresse. Overleg met een ervaren tandarts met eigen praktijk kan een enorm voordeel opleveren, aangezien hij/zij al weet waar rekening mee moet worden gehouden. Veel ondernemers zijn trots op wat ze bereikt hebben en laten dat graag zien aan starters."
 
Praktisch noodzakelijke stappen

Naast het onderzoeken van de financiële mogelijkheden, moet er rekening mee worden gehouden dat er allerlei officiële dingen moeten worden geregeld. Zo heeft een zorgverlener een BIG-registratie nodig, moet men zich inschrijven in de Kamer van Koophandel en is het verstandig om een VAR-verklaring op te vragen. Daarin staat dat u een betrouwbare handelspartner bent, waardoor u gemakkelijker (zorg)contracten en verzekeringen kunt afsluiten.
 
Het garanderen van uw betrouwbaarheid
Door middel van PR kunt u al een goed imago opbouwen in de buurt of wijk waar u uw praktijk opent. Toch zult u meer moeten doen om een betrouwbare partner te zijn voor uw relaties en patiënten. Vincent Meijer: "Het is gemakkelijk om mensen een veilig en vertrouwd gevoel te geven. Zorg voor goede facturatie, een duidelijk systeem en goede bereikbaarheid. Mensen hebben weinig aan een tandarts waarvan de website niet goed werkt of die slecht telefonisch bereikbaar is. Zorg verder voor goede verzekeringen voor uzelf en de praktijk, zodat eventuele schade goed gedekt is. Geef op uw website informatie over alles wat van belang kan zijn om uw betrouwbaarheid te waarborgen: openheid stelt patiënten gerust."
 
Conclusie
Het starten van een tandartspraktijk heeft veel voeten in de aarde. Toch is een zelfstandige praktijk heel prettig omdat het meer vrijheid en zelfstandigheid geeft. Nog een laatste tip voordat u aan de slag gaat: laat u door middel van cursussen voorlichten over het starten van een eigen onderneming. Als u zelf een hekel heeft aan het regelen van zaken die bij het ondernemerschap komen kijken, is het belangrijk dat u zich op tijd afvraagt of dit echt iets voor u is. Samenwerking met een partner die wél houdt van ondernemen kan dan een verstandige optie zijn.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.