Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgever mag chatberichten werknemers lezen

15 januari 2016 - Werkgevers hebben het recht om privéberichten te lezen die werknemers onder werktijd via chatdiensten versturen. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens bepaald in een zaak die een Roemeense werknemer tegen zijn baas had aangespannen.

De programmeur werd in 2007 ontslagen toen zijn baas merkte dat hij chatprogramma Yahoo Messenger gebruikte voor persoonlijke contacten onder werktijd. De werknemer vond het lezen van zijn berichten een inbreuk op zijn privacy.

Verifiëren
De Europese rechter is het daar niet mee eens. „Het is niet onredelijk dat een werkgever wil verifiëren of zijn werknemers hun professionele taken binnen werktijd uitvoeren," zo valt in de uitspraak te lezen.

Wel benadrukt de rechter dat de uitspraak geen vrijbrief is voor werkgevers om massaal persoonlijke berichten van werknemers door te kunnen nemen. Er moeten richtlijnen worden opgesteld over wanneer het wel en niet toegestaan is.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.