Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werknemers productiever door variëteit in werkruimten

20 november 2015 - Onderzoek van Leesman onder meer dan 120.000 werknemers laat zien dat variëteit in werkruimten de crux is voor het wel of niet slagen van een flexibel-werkplekconcept.

85 procent van de werknemers in een flexibel-werkplekconcept met veel keuze beantwoordt de vraag of zijn werkomgeving hem in staat stelt productief te werken positief. 
Leesman onderzoekt al vijf jaar de effectiviteit van werkomgevingen en vraagt werknemers hoe tevreden ze zijn over hun werkomgeving en wat ze nodig hebben om productief te kunnen werken. De internationale database bevat inmiddels de input van 120.000 respondenten werkzaam in 1.000 gebouwen.
 
Flexibel concept
Het onderzoek toont aan dat de crux voor het al dan niet slagen van een flexibel-werkplekconcept hem zit in de variëteit in werkruimten die werknemers wordt geboden en de mogelijkheid die zij hebben deze af te stemmen op de activiteit die ze op dat moment willen doen. Wanneer werknemers wordt gevraagd of de werkomgeving hen in staat stelt productief te werken, beantwoordt 85 procent van de werknemers in een flexibel-werkplekconcept met veel keuze deze vraag positief. Bij flexibel-werkplekconcepten met weinig keuze is dit slechts 35 procent.
  
Meer keuze, meer tevredenheid
De antwoorden op de vraag hoe tevreden de werknemers zijn over verschillende fysieke kenmerken binnen de werkomgeving onderschrijven dit. Bij werkplekconcepten met een grote keuze aan werkruimten zeggen de werknemers voor 87 procent tevreden te zijn over de informele ruimten; werknemers met weinig keuze zijn dit slechts voor vijftien procent. Dezelfde verschillen zijn zichtbaar bij stilteruimten: 68 procent versus 30 procent, en kleine vergaderruimten: 60 procent versus 30 procent.

Gepersonaliseerde werkdag
Deze cijfers ondersteunen het idee dat de mogelijkheid de eigen werkplek aan te passen aan de taak van het moment de voldoening over het werk sterk beïnvloedt. Een flexibele omgeving biedt werknemers immers de mogelijkheid de manier waarop zij deze gebruiken naar hun hand te zetten. Om een felexibel werkplekconcept tot een succes te maken, is een grote keuze aan kantoorruimten dus noodzakelijk, zodat werknemers hun werkdag kunnen personaliseren. Uiteraard zijn elke organisatie en afdeling anders en zal goed moeten worden bekeken welk concept het beste past bij de uit te voeren activiteiten.
 
Bied variatie!
Managing Director Benelux Leesmanindex Gideon van der Burg: "De data tonen aan dat het met flexibele werkplekconcepten vreselijk kan misgaan, maar dat als ze goed worden opgezet werknemers significant meer tevreden zijn. Het geheim zit hem dus vooral in de variëteit in kantoorruimten die u hen als werkgever biedt. De meest flexibele component van een flexibel-werkplekconcept is de medewerker, maar alleen als de werkomgeving, de technologie en het management hem die kans bieden."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.