Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

VVD pleit voor regelluwe ondernemerszones

5 november 2015 - Rotterdamse ondernemers moeten meer kunnen ondernemen met minder regels. Daarom wil de VVD Rotterdam als proef minimaal twee regelluwe zones in de stad aanwijzen waarin ondernemers meer ruimte krijgen om te doen waar zij goed in zijn: ondernemen.

Rotterdam wordt vaak terecht gezien als springplank voor ondernemers die hun visie trachten te realiseren. VVD-woordvoerder Jan-Willem Verheij: "Toch ervaren veel retail- en horecaondernemers dagelijks druk en vernieuwing binnen de eigen sector. Zo stelt de consument hogere eisen aan hun producten en staat de beleving in de winkel steeds vaker centraal. Veel ondernemers willen op deze veranderingen inspelen en zoeken naar mogelijkheden om te innoveren. Denk aan cafés die spiegels, lampen of kunst etaleren om deze vervolgens te verkopen."

Gemeente als belemmering
Voor zulke vernieuwende concepten wordt de gemeente echter vaak als belemmering gezien en niet als katalysator. De VVD vindt dat dit anders moet. "Om ondernemers in de horeca- en retailsector tegemoet te komen, wil de VVD Rotterdam dat de gemeente samen met de betrokken partijen regelluwe zones instelt waar ondernemers de ruimte krijgen om met minder hinder en meer mogelijkheden te ondernemen," aldus Verheij.

Pilot
De VVD Rotterdam adviseert het College een pilot te starten met regelluwe zones in op z’n minst een tweetal gebieden: de Lusthofstraat en de Zwarte Jansstraat.
Bij succes kunnen meer winkelgebieden als regelluwe zone worden aangemerkt.
Hierbij worden de volgende vijf maatregelen voorgesteld:
 
  • Schaf de exploitatievergunning niet deels, maar helemaal af. De VVD Rotterdam wil namelijk dat er alleen wordt gehandhaafd bij overlast en niet dat er wordt gehandhaafd om het handhaven.
  • Schaf de precariobelasting af. Ondernemers horen door de gemeente te worden gestimuleerd om de openbare ruimte zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiële klanten.
  • Zorg voor een overzicht van alle vergunningen die aangevraagd zouden kunnen worden door ondernemers uit de horeca- en retailsector en maak de wettelijke beslistermijnen, waar de gemeente Rotterdam aan moet voldoen, inzichtelijk.
  • Schaf het betaald parkeren af en vervang het door blauwe zones.
  • In de voorgestelde winkelstraten wordt een proef gestart met het versimpelen van regels voor mengformules. Zo staat de gemeente toe dat 50 procent van de winkel voor horeca gebruikt mag worden. Dit naar Amsterdams voorbeeld.
Komende week wordt het initiatiefvoorstel ingediend in de gemeenteraad.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.