Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Europese regelgeving voor identificatie schadelijke stoffen verscherpt

2 oktober 2015 - Het Europese Gerechtshof heeft de regels ten aanzien van schadelijke stoffen in producten aangescherpt. De regels met betrekking tot potentieel gevaarlijke stoffen (SVHC) gelden nu ook voor de afzonderlijke componenten en onderdelen van een product.

Importeurs en fabrikanten staan voor de enorme taak, om schadelijke stoffen in ingekochte onderdelen te identificeren en te documenteren, zo waarschuwen de experts van DEKRA.
 
Afzonderlijke componenten
Om de regels voor grenswaarden van ‘substances of very high concern’ (SVHC)) na te kunnen leven, moet er in de toekomst niet alleen naar het eindproduct gekeken worden, maar ook naar de afzonderlijke onderdelen van een product, zo hebben de rechters van het Europese Gerechtshof besloten. Jochen Dettke, REACH-expert bij DEKRA gebruikt een eenvoudig voorbeeld om uit te leggen, hoe de nieuwe regels werken: "De informatieplicht geldt nu bijvoorbeeld ook voor handvatten van een fiets met een hoog percentage aan DEHP-weekmakers; zelfs als ze gewichtsmatig maar een klein aandeel van het totaalproduct, de fiets, uitmaken. De REACH-wetgeving komt daardoor in de buurt van de RoHS-richtlijn, waarin de grenswaarden altijd betrekking hebben op de gebruikte materialen."
 
Verscherpte regelgeving
Importeurs, distributeurs en handelsbedrijven van complexe producten staan door de verscherpte regelgeving voor een enorme uitdaging. Volgens Artikel 33 moeten zij hun zakelijke klanten ongevraagd informatie over de aanwezigheid van stoffen in producten en hun onderdelen geven, zodra er in een onderdeel de grenswaarde van 0,1 procent overschreden wordt. Zij moeten deze informatie dus per onderdeel bij de leverancier opvragen of op een andere manier verzamelen, verwerken en aan hun afnemers doorgeven.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.