Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Veel ondernemers krap gehuisvest

4 september 2015 - ZZP'ers werken vaak vanuit huis omdat het goedkoop en makkelijk is. Toch kleven er nadelen aan, geven deze zelfstandigen aan. De ruimte om als bedrijf te groeien is vaak letterlijk te klein.

Ook blijkt de representativiteit soms een punt van zorg. MKB'ers met personeel in een eigen bedrijfspand lopen in feite tegen dezelfde problemen aan. Ook deze groep wenst meer ruimte en een wat netter onderkomen. In totaal vindt 35 procent van de ondernemers de huisvesting te krap om te kunnen groeien.
Dit blijkt uit onderzoek onder 508 ondernemers (52 procent ZZP'er) naar de huisvesting van zelfstandigen. 49 procent van de deelnemers is werkzaam in de financiële dienstverlening. Het onderzoek is uitgevoerd door BC.nl in samenwerking met Regus.

Verbeterpunten
De verbeterpunten aan de werkruimte zijn divers. Op de vraag 'Als u een ding zou mogen veranderen aan de huisvesting van uw bedrijf, wat zou dat dan zijn', antwoorden de deelnemers aan het onderzoek onder meer:
 
  • een eigen ingang
  • airco
  • aparte ontvangstruimte voor klanten
  • kantoor op begane grond
  • groter kantoor
  • grotere archiefruimte
  • meer licht
  • meer parkeerruimte
  • beter zichtbaar
Toch wel tevreden
Bijna een derde van de deelnemers aan het onderzoek zou het liefst betere huisvesting willen. Afgezien van de verbeterpunten is een grote meerderheid blij met de werksituatie. 81 procent van de ondernemers is over het algemeen tevreden tot zeer tevreden over de kosten van hun huisvesting. 70 procent van de ondernemers geeft aan dat zijn werkruimte voldoende tot heel representatief is.
Een vijfde van de ondernemers (negentien procent) geeft wel aan uit te wijken naar een andere locatie als de situatie daar om vraagt. De meeste ondernemers hebben ook ervaring met werken op andere locaties, van restaurants/cafés (zes procent) tot 'waar ik ook ben' (29 procent). Uiteraard werken veel ondernemers thuis, ook als ze elders een bedrijfspand hebben. Veel MKB'ers vinden het doorgaans prima als personeel thuis werkt: 40 procent. Slechts zes procent is ronduit negatief over thuiswerken van personeel.

Bedrijfsverzamelgebouw
Is een kantoor aan huis geen optie of niet wenselijk dan kiest dertien procent van de ZZP'ers voor een bedrijfsverzamelgebouw. Een vaak genoemd argument hiervoor is de dynamiek van andere ondernemers om u heen.

Bereikbaarheid
Een belangrijke overweging bij het huren of kopen van een bedrijfspand is de bereikbaarheid. De nabijheid van een snelweg en/of een treinstation is een grote plus. En snel internet! Want elf procent van de ondernemers klaagt over traag internet.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Hans van Geldren

5-09-2015 12:20  |  

Wel vreemd dat het hier over krapte wordt gesproken. Er is zo ontzettend veel kantoorruimte in leegstaande kantoorgebouwen die er goed uitzien... voor weinig ook nog.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.