Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Architecten kiezen voor samenwerking en verkennen nieuwe diensten

14 augustus 2015 - Architectenbureaus zijn de afgelopen jaren steeds meer gaan samenwerken met andere partijen in de bouw. In 2015 werkt zelfs 73 procent ‘strategisch’ samen met deze bouwpartijen.

Daarbij verkennen de meeste architectenbureaus nieuwe diensten buiten de traditionele architectenwerkzaamheden. Dit blijkt uit onderzoek van de BNA. "Het toont een trend aan die wij al eerder zagen aankomen," aldus BNA-directeur Fred Schoorl.
 
Rol van de architect verbreedt
Dé architect bestaat niet. De architect heeft tegenwoordig veel verschillende rollen en disciplines. Uit het verdiepingsonderzoek blijkt dat de architect het meest de faciliterende rol op zich neemt. Daarbij ziet hij zich als specialist (de gespecialiseerde architect) en als probleemoplosser en inspirator (de strategische architect). Iets waar relatief nog weinig architecten zich mee associëren, is de rol van productontwikkelaar (de product architect).

Aanvullende competenties
Door de rolverbreding van de architect is competentie-ontwikkeling populair. Veel architectenbureaus bieden hun medewerkers een opleiding aan. Het meest voorkomende onderwerp waarop wordt bijgeschoold is BIM. Zo’n 63 procent van de bureaus faciliteert hiervoor opleidingsactiviteiten. Ook communicatie en acquisitie  zijn onderwerpen voor  externe trainingstrajecten. Het gaat hierbij vooral om ‘training on the job’.

Strategische marktfocus en positionering
Voor bureaus zijn een strategische marktfocus en positionering erg belangrijk. Om bureaus op weg te helpen en te ondersteunen bij hun ondernemerschap heeft de BNA daarom Dienstenkaarten ontwikkeld. Ze dienen als gereedschap bij het maken van keuzes. Ongeveer de helft van de bureaus kent deze kaarten. Bureaus gebruiken ze als hulpmiddel en denkraam bij het verkennen van huidige en toekomstige posities om het eigen bureau tegen het licht te houden.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.