Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Relatie tussen werkgever en werknemer gaat sterk veranderen

27 januari 2011 - De arbeidsverhoudingen in Nederland gaan de komende jaren sterk veranderen. Werkgevers en werknemers zullen in de meeste bedrijven toegroeien naar een model van cocreatie. Samen de productiviteit verbeteren. Samen de concurrentiepositie van het bedrijf verbeteren.

Dat zei Hans van der Steen, directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid van werkgeversvereniging AWVN, gisteren tijdens het jaarlijkse arbeidsvoorwaardencongres van zijn vereniging. Tijdens dat congres bereiden werkgevers zich voor op de CAO-onderhandelingen van het komende jaar. 

Sociaal manifest
Eergisteren publiceerden vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie samen met AWVN een ‘sociaal manifest’ waarin zij een gezamenlijke CAO-visie uiteenzetten. Die gezamenlijke publicatie toont volgens Van der Steen aan hoezeer de verhoudingen stilletjes zijn veranderd in de afgelopen jaren. "Af en toe zal hier en daar aan een onderhandelingstafel nog best eens een schermutseling plaatsvinden. Maar de basishouding is steeds nadrukkelijk om gezamenlijke belangen te dienen in ieders voordeel. Dat er gedeelde problemen zijn die gezamenlijk kunnen worden opgelost." 

Vitaliteit
Als voorbeeld noemde de werkgeversvoorman het thema vitaliteit van werknemers. "Werkgevers hebben belang bij gezonde, goed inzetbare werknemers die met plezier werken en dat tot op hogere leeftijd willen blijven doen. Werknemers en dus hun vakbonden hebben per definitie belang bij een goede gezondheid – toelichting overbodig. Het ligt zo voor de hand, maar toch onderkennen beide kanten dit pas de afgelopen jaren als een gedeeld belang om samen te investeren in gezondheidsbeleid." 

Duurzame inzetbaarheid
Volgens Van der Steen zullen de onderliggende trends van de veranderende arbeidsverhoudingen, met als belangrijkste de opkomst van duurzame inzetbaarheid, de komende jaren sterk doorzetten. "Dat zie je als je kijkt naar de uitkomsten van de cao’s in de afgelopen jaren."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.