Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

‘Verhoging btw dolksteek in rug ondernemers’

17 juni 2015 - MKB-Nederland is verbijsterd over de plannen van het kabinet om het lage btw-tarief te schrappen voor alles behalve de eerste levensbehoeften.

"Het is een dolksteek in de rug voor die vele duizenden ondernemers die de crisis hebben overleefd en nu net weer een beetje overeind krabbelen. Absoluut onaanvaardbaar," zegt voorzitter Michaël van Straalen.

Banen
Van Straalen waarschuwt dat het optrekken van het lage btw-tarief naar 21 procent vele duizenden banen gaat kosten. De sectoren die nu onder het lage tarief vallen zijn arbeidsintensief. Het gaat om kappers, schoen- en fietsenmakers, de recreatiesector, tuinbouw (sierteelt), dagbladen en boeken en de schilders- en stukadoorsbranche. Gastvrij Nederland heeft eerder al becijferd dat een btw-verhoging alleen al in de sectoren toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd op korte termijn tot een verlies van 55.000 banen zal leiden. In de bloemenbranche, zo blijkt uit onderzoek, betekent de maatregel dat de consument een kwart minder zal uitgeven. Dat kost een derde van de medewerkers in deze branche hun baan.

Verpest
"Ik begrijp bovendien niet waarom het kabinet de aangekondigde lastenverlichting nu weer verpest met een maatregel als de btw-verhoging," zegt Van Straalen. " Dat is volstrekt contraproductief. Het zou juist met name deze binnenlandse sectoren die het de afgelopen crisisjaren zo zwaar hebben gehad moeten steunen, nu het eindelijk weer wat beter gaat met de economie. Maar nu trekt het kabinet het kleed onder hen vandaan." Van Straalen vindt om dezelfde reden dat het kabinet het verlaagde btw-tarief voor onderhoud en renovatie moet handhaven.
Volgens de voorzitter van MKB-Nederland heeft het kabinet verhoging van de btw ook niet nodig om de lastenverlaging op arbeid te financieren. "De huidige economische groei biedt daarvoor voldoende ruimte."

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

VDB Belastingadviseurs

26-08-2015 13:44  |  

Het belastingtarief van 6% zou gehanteerd moeten blijven...helaas zal dat niet gebeuren. Het fundament van Nederland steunt nu eenmaal op belastingen.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.