Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

‘Betrek ondernemers bij agentschap ESFI’

10 juni 2015 - VNO-NCW en MKB-Nederland zijn verheugd dat het kabinet een agentschap heeft opgezet om kansrijke investeringsprojecten ‘praktisch en panklaar’ naar het zogenoemde Junckerfonds te leiden.

Dit Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) heeft tot doel institutionele beleggers (o. m. pensioenfondsen) te stimuleren tot investeringen in rendabele Europese projecten. In Nederland zijn investeringen in de reële economie hard nodig. Te denken valt aan infrastructuur, energiebesparing, innovatie, onderwijs, zorg en investeringen door mkb-bedrijven. In Nederland is hiervoor door institutionele beleggers het investeringsvehikel NLII opgericht. VNO-NCW voorzitter Hans de Boer en voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland riepen eerder al op tot de vorming van een platform om investeringsideeën om te zetten in goed financierbare, rendabele business cases.

Ervaren ondernemers
Het nieuwe agentschap doet er verstandig aan ervaren ondernemers te betrekken bij zijn werkzaamheden. Een regisseur die projecten in kaart brengt moet deze aantrekkelijk en investeringsrijp maken voor institutionele beleggers. Daarvoor is ondernemerschap nodig. Projecten die groen licht krijgen kunnen worden aangeboden aan het EFSI en het NLII. Het agentschap gaat ook zelf op zoek gaan naar projecten in het bedrijfsleven. De miljarden die via EFSI en NLII kunnen worden aangetrokken, moeten we optimaal benutten voor de Nederlandse economie, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland.

Investeringen in de private en publieke sfeer
Het fonds van Eurocommissaris Juncker bevat een gereedschapskist met instrumenten om private financiering aan te trekken voor investeringen in de private en publieke sfeer: van garanties die aanloopverliezen opvangen tot risicodragend meefinancieren. Daarmee kan financiering aangetrokken worden die anders lastiger tot stand komt vanwege financieringsbarrières als terugverdientijden of hoge risico's. Het moet wel gaan om in de kern rendabele projecten, die terugverdiend kunnen worden.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.