Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

‘Exportvergunningen vormen een groot risico’

5 juni 2015 - De kans is groot dat u er nog nooit bij stilgestaan heeft. Maar exportvergunningen dienen onderdeel uit te maken van uw aanpak rond governance en informatiebeveiliging. Of beter gezegd: de manier waarop u met aanvragen voor leveringen aan het buitenland omgaat.

Doet u dat niet, dan gaat u dit vroeg of laat heel veel geld kosten, zegt Richard Groenendijk, directeur van AEB Nederland. Zeker nu de lijsten met verboden producten steeds langer en gedetailleerder worden.
Groenendijk heeft jarenlang gewerkt in de logistieke sector van Rotterdam. Hij was onder andere exportmanager bij grote handelsfirma’s. "De vraag of goederen aan bepaalde landen, bedrijven of personen mochten worden geleverd, was daarbij een continue bron van zorg. Het was heel lastig om te ontdekken wat nu wel of niet mocht worden geleverd", vertelt Groenendijk.
 
Boycotlijst
Groenendijk: "Veel sales managers halen orders binnen van buitenlandse afnemers. Maar mag u die goederen of diensten eigenlijk wel leveren? Gisteren mocht het wellicht nog, maar is dit vandaag ook nog steeds toegestaan?" Antwoord geven op die vraag lijkt heel eenvoudig: een kwestie van checken of die producten op een boycotlijst staan. Maar ja, welke lijst hanteert u dan? Een Nederlandse lijst? Een overzicht van de EU? Of kijkt u voor de zekerheid ook nog even wat de Amerikanen van zo’n levering vinden? En hoe accuraat is de lijst die u gebruikt eigenlijk? Of hoe oud?
 
Zelf zoeken
Groenendijk: "Lang niet ieder product mag zomaar aan een buitenlandse klant worden geleverd. Soms is dat overduidelijk. Denk aan producten voor militaire doeleinden. Maar in andere gevallen is het veel minder duidelijk. Denk aan groene verf. Niks mis mee als u die aan een Duits bouwbedrijf wilt leveren. Maar hoe zit dat met een import/exportbedrijf uit Mali? Of een ondernemer uit Wit-Rusland die wel eens verdacht wordt van illegale handel in wapens? Gaat die groene verf gebruikt worden voor het onderhouden van een school of ziekenhuis? Of voor het camoufleren van pantserwagens?"
Zelf op zoek gaan naar overzichten met voor het land van herkomst van uw klant verboden goederen is onbegonnen werk, stelt Groenendijk. "Die lijsten zijn lastig te vinden en u kunt vaak ook niet goed inschatten hoe compleet of gedateerd zo’n lijst eigenlijk is. Bovendien wilt u niet dat uw verkoper dit zelf moet uitzoeken. En u wilt al helemaal niet dat hij hier fouten mee maakt. Want de boetes kunnen enorm zijn."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.