Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Angst voor faillissement in MKB ebt weg

13 mei 2015 - Ondernemers oordelen positiever over de economie in hun eigen sector. De meesten zien hun omzet en winst groeien. De angst failliet te gaan neemt af. Daarentegen blijven ondernemers negatief over het gemak waarmee zij een krediet kunnen krijgen.

Dat blijkt uit het Ondernemerspeil van BC.nl. Hierin laat BC.nl ondernemers geregeld een oordeel vellen over de economie en het ondernemen. Aan de in maart 2015 gehouden peiling deden 739 ondernemers mee.

Omslag naar positiever beeld economie in eigen sector
Ondernemers zien de economie herstellen. Het beeld dat zij hebben van de economie in hun eigen sector, is dit jaar duidelijk positiever dan vorig jaar. "Er is een recessie of crisis gaande; mijn sector krimpt," was in het ondernemerspeil van december 2014 nog het antwoord van bijna 30 procent van de ondervraagden. In maart 2015 is dit naar onder de twintig procent gedaald. Daarentegen zien steeds meer ondernemers hun sector groeien, waarbij de groep die een snelle groei van meer dan drie procent voorziet, het snelste groeit: van 11,7 naar achttien procent.

Omzet meeste ondernemers groeit
Een ruime meerderheid van meer dan zes op de tien ondernemers verwacht dat de omzet in de komende twaalf maanden groeit. Bijna de helft verwacht een lichte stijging, terwijl een op de zes zelfs een forse stijging verwacht. Bijna een kwart van de ondernemers denkt dat de omzet stabiel blijft. Een op de tien voorziet krimp.

Ruime meerderheid winstgevend
De meeste ondernemers verwachten de komende twaalf maanden winst te maken. Bij vier op de tien is dat een winst tot twintig procent van de omzet. Een kwart verwacht zelfs meer dan twintig procent winst. Maar niet elke onderneming is lucratief. Een kwart speelt ongeveer quitte en een op de twintig denkt de komende twaalf maanden met rode cijfers te draaien.

Angst voor faillissement neemt af
De meeste ondernemers zijn niet bang binnen een jaar failliet te gaan. "Dat ik binnen een jaar failliet ga is uitgesloten", zegt dan ook een ruime meerderheid van 58,1 procent van de ondernemers, terwijl nog eens een derde deze kans op minder dan een kwart inschat. Voor zover ondernemers wel bang zijn failliet te gaan, neemt deze angst af. Het percentage ondernemers dat de kans op faillissement groter dan een kwart inschat daalt gestaag: van 7,7 procent in juli 2014, via 5,6 procent in december, naar 4,0 procent in maart 2015.

Krediet krijgen scoort rapportcijfer 4,1
Ondernemers blijven ontevreden over het gemak waarmee zij een bankkrediet kunnen krijgen. Gevraagd hier een rapportcijfer aan te geven, was een 1,0 het meest gegeven antwoord. Ook het gemiddelde rapportcijfer is dik onvoldoende: een 4,1. Dit is zelfs nog een fractie lager dan in december, toen het op 4,2 uitkwam.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.