Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Opwaartse trend in ZP Index

24 april 2015 - Ons land telt inmiddels bijna 900.000 zelfstandigen en daar komen er jaarlijks velen bij. Bijna één op de drie zzp’ers start in de zakelijke dienstverlening: in 2014 koos 29 procent voor deze branche.

Zzp’ers in de zakelijke dienstverlening worden veelal zelfstandig professionals (zp’ers) genoemd. Het toenemende belang van zp’ers in de Nederlandse economie heeft de Universiteit van Tilburg en kennisbemiddelaar HeadFirst, initiatiefnemers van de kwartaalmonitor ZP Facts, ertoe gebracht een speciale index te ontwikkelen: de ZP Index. De index laat sinds november 2014 een opwaartse trend in de zp-markt zien.

ZP Facts
De nieuwe index is een toevoeging aan de kwartaalmonitor ZP Facts, die eerder dit jaar in het leven geroepen is. De ZP Index is een wetenschappelijk onderbouwd getal dat in één oogopslag de staat van de zp-markt weergeeft. Dit getal is gebaseerd op de ontwikkeling in het aanbod van opdrachten en zelfstandig professionals, contracturen, opdrachtduur en uurtarieven. De index is ontwikkeld en statistisch getoetst door de Universiteit van Tilburg.

ZP Index op de kaart als conjunctuurcijfer
De economische conjunctuurcyclus verloopt in opgaande en neerwaartse fases. Trekt de conjunctuur aan of neemt deze af, dan is dat het eerste merkbaar in de vertrouwensindicatoren: het consumenten- en producentenvertrouwen. Anderen indicatoren vertonen gelijkloop, zoals de productie- en consumptie-index. De vacature-index en werkloosheid lopen juist achter op de veranderingen in de conjunctuur, gemiddeld met zo’n acht maanden. De ZP Index volgt echter al na drie maanden op de gelijklopende indicatoren.
Dit kan mogelijk verklaard worden doordat de zp-markt eerder de gevolgen ondervindt van toe- of afname van investeringen van bedrijven (producentenvertrouwen). Zelfstandig professionals worden vaak ingehuurd als middel om te innoveren. Het aannemen van vast personeel volgt hierna. Arjan van den Born, hoogleraar creatief ondernemerschap aan de Universiteit van Tilburg: "Het is ons streven de ZP Index tot net zo’n begrip uit te laten groeien als de conjunctuurklokindicatoren van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het toenemende belang van de zelfstandig professionals in de Nederlandse economie maakt dit tot een must."

Opwaartse trend in zp-markt
Januari 2015 is voor de ZP Index als basis genomen (100 punten), waar alle andere periodes tegen afgezet worden. De index laat zien dat in de tweede helft van 2012 (91 punten) en 2014 (93 punten op z’n dieptepunt) de markt slechter presteerde dan nu, terwijl de markt in 2013 (110 punten op z’n hoogtepunt) juist beter was. Met name het aanbod van opdrachten en de tarief ontwikkeling ligt ten grondslag aan deze schommelingen. Sinds november 2014 tot nu is een opwaartse trend waarneembaar, wat goed nieuws is voor de zelfstandig professional. Het aantal opdrachten neemt toe en de gemiddelde tarieven zijn stijgende.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.