Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Freelancemarkt groeit fors door economisch herstel

7 april 2015 - De Nederlandse freelancemarkt zit in de lift. In het eerste kwartaal van 2015 groeide de markt met bijna negen procent ten opzichte van eind 2014.

Voordat de groei plaatsvond, daalde de Freelance Markt Index (FMI) in januari tot 230, terwijl deze december vorig jaar 240 punten noteerde. In maart maakte de FMI echter een grote sprong en steeg naar 261. De index geeft weer hoe de Nederlandse freelancemarkt zich ontwikkelt door de cijfers van het CBS, de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en het aantal opdrachten op freelance.nl samen te nemen. De FMI analyseert sinds 2009 de ontwikkelingen op de freelancemarkt.  

Optimisme
De forse stijging laat volgens freelance.nl zien dat het economisch herstel is ingezet. "De vraag naar tijdelijk werk neemt toe in een groot aantal sectoren," zegt Rob Bergers, directeur van freelance.nl. "Het lijkt erop dat de geopolitieke spanningen en andere economische onzekerheden op dit moment overvleugeld worden door een groeiend optimisme en de realisering van projecten."
Begin dit jaar voorspelde Bergers dat de markt zich zou herstellen, mede vanwege de aantrekkende economie en de stabiele politiek. De grootste factor voor de groei van de freelancemarkt is de onomkeerbare maatschappelijke trend naar flexibilisering van de arbeid. "Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers willen flexibelere projecten of werk. Het aantal freelancers en ZZP’ers neemt toe omdat het werkaanbod groeit."

32 procent meer opdrachten
Freelance.nl is met 285.000 geregistreerde freelancers en opdrachtgevers en 435.000 geplaatste opdrachten marktleider in het aanbieden van freelanceopdrachten. De website noteerde in maart zelfs een stijging van 32 procent in het aantal opdrachten, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. 2015 begon echter rustig: in januari daalde de index met 10 punten tot 230. De maand erop liet een licht herstel zien, de FMI stond toen op 232. Eind maart groeide de FMI met 29 punten en kwam uit op 261. 
De sterke stijging is te danken aan diverse factoren. Het toegenomen aantal opdrachten heeft de grootste bijdrage heeft geleverd. Daarnaast is de conjunctuurindicator van het CBS voor het economisch klimaat de komende drie maanden gestegen naar +5,1. In februari was dit nog +3,7. Verder steeg volgens de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) het aantal uitzenduren met tien procent ten opzichte van een jaar geleden. 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.