Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKB Regionaal bekeken 2014

31 december 2014 - Terugkijkend op de afgelopen jaren valt te constateren dat, in termen van afzet, 2009 het zwakste jaar in de periode van economische malaise was. De afzet van het particuliere bedrijfsleven dipte in 2009 en ook nog eens in 2012.

In deze studie naar regionale ontwikkelingen en verschillen maken we dan ook de vergelijking van 2009 met de prognose voor 2014.

Provinciale verschillen
Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant zijn in 2014 samen goed voor bijna 60 procent van de afzet in de beschouwde sectoren. Zuid-Holland alleen neemt al bijna een kwart voor zijn rekening. Flevoland, Drenthe, Groningen en Friesland dragen elk voor drie procent of minder aan de totale afzet bij. Nationaal gezien heeft het MKB een aandeel van 66,7 procent in de totale afzet van de in beschouwing genomen sectoren. Per provincie doen zich op dit punt grote verschillen voor. Zo bedraagt het MKB-aandeel in de afzet in Flevoland 86 procent en in Zeeland slechts 48 procent. Als mogelijke belangrijke verklaring voor deze verschillen dringt zich de mate waarin sectoren in de provincies vertegenwoordigd zijn op.

Sectorverschillen
De provincies onderscheiden zich van elkaar met een zekere onder- en oververtegenwoordiging van bepaalde sectoren. In Friesland, Flevoland, Drenthe en Zeeland is er een oververtegenwoordiging van landbouwbedrijven. Nutsbedrijven zijn oververtegenwoordigd in Groningen, Zeeland en Drenthe. Noord-Holland scoort hoog op financiele dienstverlening, Utrecht op overige dienstverlening en Limburg, Zuid-Holland en Overijssel op chemische rubber- en kunststofindustrie.
De vijf qua afzetgroei over de periode 2009-2014 best scorende provincies zijn, in oplopende volgorde van groei: Zeeland, Noord-Holland, Flevoland, Limburg en Zuid-Holland.
De provincies die in de periode 2009 de laagste afzetgroei hebben vertoond zijn, eveneens in oplopende volgorde van groei: Overijssel, Gelderland, Groningen, Drenthe, Friesland, Noord-Brabant, en Utrecht.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.