Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Onderzoek legt financieringsknelpunten bloot

3 december 2014 - Bijna 50 procent van de innovatieve groeiondernemers ervaart een financieringstekort als het grootste knelpunt in hun ontwikkeling. Zij missen tijd, kennis en geld om hun kapitaalbehoefte goed in te vullen.

Aan aanbodzijde zijn infrastructuur en transparantie onvoldoende aanwezig. Hierdoor blijft de groei van de Nederlandse economie achter. Het onderzoek 'Breaking Financial Barriers' legde de belangrijkste knelpunten bloot en presenteerde de conclusies op 1 december 2014 aan Pieter Waasdorp, directeur Ondernemerschap bij Economische Zaken.

Ondernemers onderschatten aantrekken financiering
Het financieringstekort kent zijn oorzaak aan zowel de vraag- als de aanbodzijde. Ondernemers onderschatten wat er allemaal komt kijken bij het aantrekken van financiering. Ze nemen er te weinig tijd voor, bereiden zich niet genoeg voor en starten te laat, waardoor ze niet de (financiële) middelen hebben om het hele proces goed af te ronden. Ook ontbreekt het bij ondernemers simpelweg aan de kennis over de verschillende financieringsmogelijkheden. En zij zijn nog niet bereid die kennis aan te trekken en ervoor te betalen.
Aan de aanbodzijde zijn infrastructuur en transparantie onvoldoende op de rit, zodat geld niet goed doorstroomt naar de groeiondernemingen. Voor de meeste aanbieders is het te bewerkelijk, kostbaar en risicovol om niet-beursgenoteerde bedrijven te financieren.

Werelden van belegger en groeier samenbrengen
Het opheffen van deze barrières is niet zo eenvoudig. Het vraagt om het verbinden van twee werelden die elkaar normaal gesproken niet of nauwelijks treffen: die van de institutionele belegger en die van de groeiende ondernemer. KplusV, TRADINFO en Fair Impact hebben daarom de handen ineengeslagen om deze werelden samen te brengen. Door het netwerk Breaking Financial Barriers te starten. Op 16 september 2014 vond de eerste jaarlijkse conferentie plaats op de Amsterdamse beurs Euronext.
Dit jaar onderzocht Breaking Financial Barriers hoe snel groeiende ondernemingen de kapitaalmarkt zien. Zo kregen we scherp wat hun precieze knelpunten zijn. Dit inzicht, de veranderingen op de kapitaalmarkt, de gevolgen daarvan en onze handvatten om problemen aan te pakken, hebben we gebundeld in een whitepaper. Pieter Waasdorp (EZ) kreeg 1 december 2014 het eerste exemplaar hiervan overhandigd.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.