Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'“Overheid moet ondernemerschap in grote steden meer stimuleren'

18 november 2014 - "Waar bedrijven en onderwijs steeds vaker initiatief tonen om ondernemerschap te stimuleren, blijft de Nederlandse overheid achter." Dat zegt Prof. dr. Elfring, hoogleraar strategisch management en ondernemerschap aan de Vrije Universiteit, naar aanleiding van het Amway Global Entrepreneurship Report 2014 (AGER).

Wereldwijd laat het onderzoek een sterke behoefte zien om vanuit de overheid het ondernemersonderwijs te stimuleren en potentiële ondernemers aan te moedigen om de stappen richting zelfstandigheid te zetten.

Ondernemersvriendelijk
Nederland staat nu zesde op de ranglijst van meest ondernemingsvriendelijke landen, zo blijkt uit het Amway Global Entrepreneurship Report 2014 (AGER). Met deze zesde plek streeft Nederland de VS en buurlanden België en Duitsland voorbij. 44 procent van de Nederlanders ziet zichzelf zelfs een eigen bedrijf opzetten, tegenover 25 procent van de Duitsers. Wel is er een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen: waar iets meer dan de helft van de mannen zichzelf ziet ondernemen, is maar een op de drie vrouwen ervan overtuigd dat zij een ondernemer zou kunnen zijn.

Aanleren van ondernemersvaardigheden
Nederlanders zijn over het algemeen ook tevreden over het aanbod van ondernemersonderwijs (60 procent). Nederland is het enige land waar de meerderheid van de respondenten van mening is dat het aanleren van ondernemersvaardigheden valt onder de eigen individuele verantwoordelijkheid, dit in tegenstelling tot de ons omringende landen (52 procent NL vs 23 procent EU). In Duitsland is bijvoorbeeld het merendeel van de ondervraagden (62 procent) er van overtuigd dat deze verantwoordelijkheid ligt bij start-up programma’s van non-profit organisaties, de Kamer van Koophandel of de overheid.

Grote steden
Naar aanleiding van het Amway onderzoek ziet Professor Elfring de grootste kansen om het ondernemerschap te stimuleren in de grote steden.
Uit het onderzoek blijkt namelijk, dat:
•             inwoners van grote steden een meer positieve houding hebben ten aanzien van ondernemerschap, en
•             ondernemerschap kan worden aangeleerd
Professor Elfring: "Het is opvallend dat de meerderheid van de inwoners van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag van mening is dat ondernemerschapsvaardigheden aangeleerd kunnen worden, in plaats van dat deze aangeboren zijn. Dit betekent dat we ondernemerschap nog verder kunnen en moeten stimuleren. Iedereen moet zijn of haar steentje bijdragen: bedrijfsleven, onderwijs en de overheid."

Vraag naar 'basics'
Doordat ondernemingen en onderwijs samenwerken aan het stimuleren van ondernemerschap heeft dat ervoor gezorgd dat mensen een positievere houding hebben tegenover zelfstandig ondernemen. Wel blijkt uit het onderzoek dat aankomende ondernemers graag geholpen willen worden bij het verwerven van specifieke ondernemersvaardigheden. Zo is er vooral vraag naar ‘de basics’: boekhoud-, marketing- en computercursussen (39 procent). Er is minder vraag naar inzichten rondom creativiteit en probleem-oplossende vaardigheden (twintig procent).

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Schreuders

20-11-2014 22:31  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.