Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'ZZP'ers hebben meer kans op opdrachten via coöperatie'

14 november 2014 - In Nederland zijn inmiddels meer dan een miljoen kleine ondernemers die in ondernemingsvorm als zzp’er of freelance worden gevoerd. De kleine ondernemers zoals eenmanszaken, freelancers en zzp’ers leveren een grote bijdrage aan de Nederlandse economie.

Deze kleine ondernemers hebben echter vaak relatief kleine kansen bij aanbestedingen voor hun opdrachten. Referenties, garanties voor continuïteit en de beperkte scope van activiteiten pakken vaak negatief uit voor de ZZP’er en freelancer bij het verwerven van aanbestedingen.

Onderling samenwerken
Onderling samenwerken om grotere opdrachten te verwerven is voor veel ZZP’ers en freelancers een noodzaak. Het organiseren van de samenwerking is voor de kleine zelfstandige ook van wezenlijk belang. De keuze om via een gezamenlijke rechtsvorm en als entiteit naar buiten te treden levert veel voordeel op. "Niet alleen is er het voordeel bij grotere opdrachten en aanbestedingen, maar vooral is een gezamenlijke ondernemingsvorm een definitieve oplossing voor de aankomende veranderingen van VAR naar BGL (Beschikking geen loonheffing). In 2015 verwachten we een vergaande verandering van de VAR (BGL) waarbij veel strengere eisen aan de arbeidsrelatie worden gesteld. Hierdoor loopt de ZZP’er al snel tegen problemen met betrekking tot de opdrachtverstrekking aan. De nieuwe regelgeving vereist een adequate inzage van de opdrachtgever in het zelfstandige ondernemerschap van de ZZP’er en freelancer. Met een juiste toepassing van de coöperatie kan relatief eenvoudig de arbeidsrelatie met behoud van het ondernemerschap van de ZZP’er en freelancer behouden blijven," aldus Bert Willems, partner bij Scoreflex.

Samenwerkingsvoordelen voor ZZP’ers en freelancers:
Opbouwen bedrijfswaarde
Meer continuïteit voor de opdrachtgever
Bedrijfsaansprakelijkheid kan collectief worden geregeld
Beter beschermd tegen de nieuwe regelgeving omtrent VAR en BGL
ZZP’ers behouden hun zelfstandigheid
Meer commerciële slagkracht
Mogelijkheden van collectieve inkoop van acquisitie, administratie en incasso
Beter kunnen inspelen op de economische vernieuwing
Meer kennis onderling ter beschikking
Verminderen kosten

De coöperatie als oplossing
ZZP’ers, freelancers en kleinere ondernemers kunnen samen een nieuwe rechtspersoon oprichten om te voldoen aan de strenge eisen van opdrachtgevers en bij aanbestedingen. "De deelnemers behouden hun eigen identiteit, werkzaamheden en zelfstandigheid. Een ander voordeel zijn de oprichtingskosten voor een coöperatie die niet hoog zijn," aldus Willems. "De leden van de coöperatie kunnen gezamenlijke afspraken maken over gemeenschappelijke zaken zoals marketing, acquisitie, administratie en bijvoorbeeld fiscale zaken. Als er zich een potentiële opdracht voordoet kunnen de leden gezamenlijk een offerte maken. De coöperatie brengt die offerte uit, maar niet voordat de betrokken leden onderling een werkverdeling en de bijbehorende aansprakelijkheden hebben vastgelegd. De opdrachtgever gaat vervolgens het contract aan met de coöperatie. De betrokken leden factureren aan de coöperatie, de coöperatie factureert aan de opdrachtgever en betaalt de leden uit, zodra de opdrachtgever heeft betaald. Voor de opdrachtgever betekent het dat deze één aanspreekpunt heeft en niet de onderlinge afstemming tussen de verschillende zzp’ers en freelancers hoeft te regelen."

Voordelen voor opdrachtgevers
De voordelen voor opdrachtgevers zijn evident volgens Willems: "Wie zijn opdracht gunt aan een samenwerkingsverband krijgt een groep zeer gemotiveerde professionals in huis, zonder dat er hoge overheadkosten worden doorbelast. Daarnaast wordt de opdrachtgever niet met de medeverantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor de BGL geconfronteerd. De coöperatie biedt de opdrachtgever de mogelijkheid iedere ZZP’er en freelancer voorafgaand aan de opdracht te accrediteren voor de werkzaamheden. Hiermee is de opdrachtgever verzekerd dat alle ZZP’ers die hij of zij inhuurt gegarandeerd volgens de geldende wetgeving zijn werkzaamheden verricht."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.