Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Daling faillissementen zet door

12 november 2014 - Het aantal faillissementen is flink gedaald in oktober. Er gingen slechts 773 bedrijven en instellingen failliet. Dat is 35 procent minder dan in dezelfde maand een jaar geleden, heeft Faillissementsdossier.nl bekendgemaakt.

Over de periode januari tot en met oktober daalde het aantal faillissementen met 24 procent tot 8.431. Volgens de website houdt die terugloop onder meer verband met het aantrekken van de economie en het nog fragiele herstel van het consumentenvertrouwen. Het consumentenvertrouwen bereikte in juni dit jaar de hoogste stand sinds het begin van de crisis.

Clouddienstverlening
In de maand oktober halveerde het aantal failliete ICT-bedrijven dat bankroet ging. Er struikelden vooral minder softwareproducenten. Volgens Nederland ICT zit de vraag naar software in de lift. "We zien vooral groei op het gebied van serviceabonnementen en dienstverlening via de cloud, het beschikbaar stellen van onder meer software via internet," verduidelijkt Michel van Schie, woordvoerder van de branchevereniging. Mede door de zware concurrentie hebben aanbieders van hardware het moeilijker, meent hij.
Ook in de detailhandel legden veel minder bedrijven het loodje. In de detailhandel daalde het aantal faillissementen bijna 40 procent. Vooral kleding-, doe-het-zelf- en meubelwinkels sluiten minder vaak gedwongen hun deuren.

Vaklieden gevraagd
Gemeten over de eerste tien maanden van het jaar vertoonde vooral de bouw een krachtig herstel. Binnen deze sector gingen 902 bedrijven onderuit, 37 procent minder dan in de overeenkomstige periode vorig jaar. Met name timmerbedrijven, loodgieters, elektriciens, schilders, dakbedekkers en andere gespecialiseerde bouwbedrijven brengen het er beter vanaf. De afgelopen jaren gingen veel van deze specialisten failliet.
Op provinciaal niveau daalde het aantal faillissementen wederom het sterkst in Zeeland. In deze provincie verklaarde de rechter 131 bedrijven en instellingen failliet tegen 223 in de eerste tien maanden van 2013.
In Zuid-Holland, de provincie waar de meeste bedrijven op de fles gingen, sprak de rechtbank 1.568 keer een bankroet uit. Dat was een daling van twintig procent ten opzichte van vorig jaar.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.