Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vijf bedrijven genomineerd voor Prijs voor de Economie 2014

8 oktober 2014 - Vijf bedrijven zijn genomineerd voor de Nederlands-Duitse Prijs voor de Economie 2014. Er kan gestemd worden op Takeaway.com, SAAone, Evans Airport Solutions, Nanogate, en Teufel.

De Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) heeft hen uit in totaal 34 aanmeldingen geselecteerd. De verkiezing op de website van de Handelskamer duurt nog tot en met 7 november 2014.
 
Innovaties en successen
De Nederlands-Duitse Prijs voor de Economie is dit jaar voor de zevende keer door de Handelskamer uitgeschreven om bijzondere innovaties en successen binnen het grensoverschrijdende bedrijfsleven in de schijnwerpers te zetten. Het is de meest gerenommeerde onderscheiding op dit gebied. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door de Nederlandse dochteronderneming van het Duitse bouwconcern Max Bögl voor de bouw van de nieuwe stadsbrug van Nijmegen.

Hoogwaardige inzendingen 
"Opnieuw hebben wij dit jaar een grote hoeveelheid kwalitatief hoogwaardige inzendingen binnengekregen," zegt DNHK-voorzitter Ab van der Touw. De jury had volgens hem dan ook geen gemakkelijke opgave. "Uiteindelijk hebben we voor deze vijf kandidaten gekozen omdat zij op uitstekende wijze grensoverschrijdende innovatie met succesvolle handelsactiviteiten verbinden." Alle genomineerden laten volgens de DNHK op een bijzondere manier zien hoe je als onderneming accenten kunt zetten in het bilaterale bedrijfsleven.

Takeaway.com 
Dat geldt bijvoorbeeld voor horecabezorgdienst Takeaway.com. De roots van dit bedrijf liggen bij de website Thuisbezorgd.nl, die in 2001 met 100 gulden startkapitaal werd opgericht door studentondernemer Jitse Groen. In 2007 betrad hij de Duitse markt. Met eigen geld werd daarvoor de domeinnaam Lieferservice.de aangekocht. Door veel on- en offline reclame – onder andere sponsoring van ‘The Voice of Germany’ – groeiden de merkbekendheid en het aantal bestellingen enorm. Onlangs heeft Takeaway.com de grote Duitse concurrent Lieferando gekocht om de marktleiderspositie in Duitsland te kunnen veroveren. Het grootste deel van de 400 werknemers van Takeaway.com is inmiddels Duits en Duitsland is de grootste groeimarkt voor het bedrijf.
 
SAAone
Het consortium SAAone, bestaande uit het Duitse bouwconcern Hochtief, de Nederlandse concerns VolkerWessels en Boskalis en het Dutch Infrastructure Fund, realiseert tussen nu en 2020 de verbreding van de A1/A6 Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA) op het traject Diemen-Almere Havendreef. SAAone heeft als Public-Private-Partnership van de Nederlandse overheid de opdracht gekregen voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van dit traject. De totale aanneemsom, die ook het beheer van de betreffende secties van de A1 en de A6 gedurende 25 jaar inhoudt, heeft een omvang van meer dan een miljard euro. Daarmee is SAAone niet alleen het grootste PPP-project in Nederland, maar ook het grootste project dat ooit door Rijkswaterstaat werd aanbesteed.
 
Evans Airport Solutions
Evans Airport Solutions (voorheen NKI Group) begon 30 jaar geleden met het ontwerp van glasvezel reizigersbalies. Na eerste orders van Schiphol volgden andere luchthavens wereldwijd. Samen met het Duitse softwarehuis Materna GmbH uit Dortmund ontwikkelde Evans het 'DuoCheck'-systeem dat volledig automatische self-check en bag-drop voor vliegtuigpassagiers mogelijk maakt. Materna nam daarbij de softwareontwikkeling en de integratie met bestaande airport- en airline-software voor haar rekening. Evans was verantwoordelijk voor de productontwikkeling, het ontwerp en de productie van de terminals en scannersystemen. In oktober 2013 won het DuoCheck-systeem de eerste prijs voor Luchthaven Terminal Innovatie op de Inter Airport in München.
 
Nanogate AG
Nanogate AG uit het Duitse Göttelborn (Saarland) is een systeemaanbieder van hoogwaardige coatings. Het bedrijf nam in 2011 het Nederlandse Eurogard BV uit Geldrop over. Door gezamenlijk onderzoek, dat al voor de overname was gestart, konden de twee bedrijven nieuwe producten ontwikkelen en nieuwe markten aanboren. De bundeling van competenties heeft Nanogate tot een internationaal toonaangevende systeemaanbieder van nano-oppervlaktes gemaakt. Samen richtten de twee bedrijven bovendien een nieuwe Nederlandse dochter op: Nanogate Glazing Systems. Onder de merknaam Nglaze verkoopt dit bedrijf gezamenlijk ontwikkelde kunststofonderdelen, gemaakt van een materiaal met glasachtige eigenschappen en een multifunctioneel oppervlak. Nglaze wordt onder meer toegepast in beveiligde voertuigen en graafmachines.

Lautsprecher Teufel 
Lautsprecher Teufel werd in 1979 in Berlijn opgericht als vakhandel voor luidspreker-onderdelen. Sinds 1990 richt het bedrijf zich op de eindgebruiker. Als een van de eersten in de branche speelde Teufel in op de trend van online-verkoop. Sinds 2011 is het bedrijf met meerdere onlineshops in heel Europa actief. Ook de Nederlandse website ging in 2011 online. In hetzelfde jaar opende Teufel een flagshipstore in Berlijn. De 'Sound from Berlin' blijkt een succes in Nederland. Met slechts drie Nederlandse medewerkers in het hoofdkantoor in Berlijn lukte het Teufel door intensieve samenwerking met lokale partners om binnen twee jaar een omzet van meer dan een miljoen euro op de Nederlandse markt te genereren. De succesvolle marktstart in Nederland wordt nu gebruikt als blueprint voor verdere buitenlandse expansie.
 
Winnaar
De winnaar van de Nederlands-Duitse Prijs voor de Economie 2014 wordt bekendgemaakt op woensdag 19 november 2014 tijdens de vijfdeDuits-Nederlandse Handelsdag in het Borussiapark in Mönchengladbach (Duitsland). Bij de uitreiking zal ook Garrelt Duin, de minister van Economische Zaken van Noordrijn-Westfalen, aanwezig zijn.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.