Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Nederlanders lopen 1,5 miljard euro aan spaarrente mis

7 augustus 2014 - Nederlanders sparen meer dan ooit, zo berichtte De Nederlandse Bank op 25 juli 2014. In totaal hebben Nederlanders een recordbedrag van zo'n 335 miljard euro op spaarrekeningen staan.

Toch laten zij jaarlijks gezamenlijk ongeveer anderhalf miljard euro aan spaarrente liggen, zo blijkt uit het Grote Nederlandse Spaaronderzoek van LeasePlan Bank onder ruim 1.000 Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar. De reden dat er zoveel geld misgelopen wordt, is dat het spaargeld vaak blijft 'slapen' op betaalrekeningen waarop geen rente wordt verkregen. Of op een spaarrekening staat met een relatief lage rente. Een ijverig spaarvolk als Nederland, waar negen op de tien mensen tussen de 25 en 65 spaart, kan hier flinke winst behalen. Gemiddeld wel 200 tot 300 euro per huishouden.
 
Nederlanders hebben geen idee van de spaarrente

Een groot deel van de sparende Nederlanders uit het Grote Nederlandse Spaaronderzoek haalt niet vaak geld van zijn spaarrekening. Zeventien procent geeft aan dit nooit te doen en 65 procent minder dan één keer per maand. Ondanks dat geld vaak lang op een rekening vaststaat, heeft twee derde (61 procent) van de Nederlandse spaarders geen idee hoe hoog het rentepercentage van zijn of haar spaarrekening precies is. Ruim de helft (52 procent) noemt zichzelf dan ook een 'slapende spaarder'. Dat is een spaarder die niet echt bezig is met de hoogte van de rente en zelden of nooit switcht van spaarbank. Als er al overgestapt wordt, dan is een (tijdelijk) hogere rente de belangrijkste reden. Het renteverschil moet dan groter zijn dan 0,5 procent.
 
Waarom wel bezuinigen en niet van een hogere spaarrente profiteren?
Weinig Nederlanders lijken zich bewust te zijn van het feit dat zij extra inkomsten kunnen halen uit de manier waarop zij sparen. 92 procent van de respondenten geeft aan het afgelopen jaar te hebben bezuinigd op de uitgaven. Toch is maar vier procent actief op zoek naar de hoogste spaarrente. Meer dan driekwart laat het geld bij een bank staan waar de rente relatief laag is. Al deze mensen lopen rente mis.
 
Mannen sparen meer dan vrouwen

Mannen lijken ambitieuzere spaarders te zijn dan vrouwen. Zij bezitten meerdere spaarrekeningen, twaalf procent heeft er zelfs meer dan drie. Dit geldt voor maar zeven procent van de vrouwen. Ook hebben mannen een hoger spaartegoed. Een kwart (24 procent) van de mannen uit het onderzoek geeft aan 15.000 euro of meer op zijn spaarrekening te hebben staan, terwijl dat slechts bij twaalf procent van de vrouwen het geval is. Reizen is het meest populaire spaardoel (59 procent), gevolgd door woninginrichting (43 procent) en lekker eten en uitgaan (40 procent). Vrouwen met een spaardoel sparen vaker voor een appeltje voor de dorst dan mannen (65 procent versus 54 procent). De klassieke rolverdeling komt ook in de spaardoelen naar voren: vrouwen sparen vaker voor woninginrichting dan mannen (50 procent versus 35 procent) en bij de mannen spaart één op de drie voor een auto (30 procent versus achttien procent).

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.