Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, hoe goed doet u het in leiderschapsland?

6 augustus 2014 - In het hedendaagse ondernemerslandschap is verandering de enige constante. In een steeds hoger tempo moeten mens en organisatie blijvend beter presteren. Hoe kunt u hieraan effectief leiding geven?

Hoe krijgt u mens én organisatie mee in de beoogde prestatieverbeteringen? Emiel Vaes, directeur en eigenaar van Informed Decisions, geeft antwoord. Vaes: "Kijk eens in de spiegel. Wie ziet u? Bent u die ‘moderne leider’ (google eens!) die blijvende verbetering kan bewerkstelligen, of…….? Wie wilt u zien?"

Vertrouwen versus angst
Vaes vervolgt: "Welke elementen van modern leiderschap u ook herkent in uzelf, het mobiliseren van mensen richting een gezamenlijk doel is een lastige zaak. De angst om te veranderen regeert vaak en leidt tot verlamming. Niets doen is geen optie en om die reden worden reorganisaties vaak hard en snel afgedwongen. Maar snel kent een laag draagvlak. Draagvlak creëert u  immers samen. Samen komt u verder, samen is duurzamer. Kwestie van vertrouwen."

Vakmanschap op de werkvloer
Om duurzaam te verbeteren is het juist nodig om de werkvloer te betrekken in het vormgeven van de verbeteringen, stelt Vaes. "Op de werkvloer werken de vakmensen die het dichtst bij de praktijk én bij de klanten staan. Vakmensen willen trots zijn op hun werk. Ze zijn vaak wars van politiek en daardoor een goede én actuele informatiebron. Maar worden ze gehoord? Luistert u wel? Geen tijd? Excuses te over, maar onnodig: de methode en middelen bestaan voor een gedragen besluitvorming. Maar wilt u ook écht luisteren?"

Verbinden van talent
Vaes: "De moderne leider is iemand die open is over zijn doelstelling en uitdagingen en zich kwetsbaar opstelt. Hij betrekt zijn mensen bij de besluitvorming, vertrouwt hun collectieve inzichten en gaat de dialoog aan. Hij verbindt (vak)mensen richting gewenste doelstellingen en stimuleert daarmee een intrinsieke en collectieve wil tot veranderen.  De moderne leider houdt wél de vinger aan de pols. Hij delegeert, stuurt op teamresultaten en de effectiviteit van de procesvoortgang. Hij spreekt zijn mensen aan op hun verantwoordelijkheden. Hij streeft naar transparantie en een open communicatie en vraagt dit ook van zijn organisatie.
Organisaties veranderen blijft mensenwerk. Alleen als mensen in staat worden gesteld om te excelleren, kan een organisatie accelereren. We staan weer voor de spiegel. En….? Wie wilt u zijn?"

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.