Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Een bedrijf leiden is risico nemen

25 oktober 2013 - Als u weet waar de risico’s liggen, dan weet u van tevoren beter waar u op beducht moet zijn. Het is een gouden regel die niet alleen geldt voor bergbeklimmers en andere waaghalzen, maar ook voor leden van een Raad van Bestuur of het managementteam.

Dat stelt Wilma Kuipers, mede-eigenaar Profile Dynamics: "Leiderschap brengt risico’s met zich mee. Leiders maken keuzes, nemen beslissingen en zetten lijnen uit die invloed hebben op mensen en bedrijfsvoering binnen een organisatie. Voor elke bestuurder en leidinggevende geldt dat een blinde, eenzijdige leiderschapsstijl binnen een niet-passende omgeving grote schade kan toebrengen. Maar ja, het zijn roerige tijden en organisaties zijn volop in beweging. Of u het als leider goed doet hangt van meerdere factoren af en de omgeving verandert continu. De huidige ontwikkelingen roepen bij leiders dan ook steeds vaker de vraag op: doe ik het wel goed? Past mijn stijl van leidinggeven nog wel bij mijn organisatie, mijn team en bij de huidige tijd?"

Perfecte leider
Kuipers: "Stopt u meteen maar met dromen; de perfecte leider bestaat niet! Er zijn echter wel voldoende handvatten en inzichten waarmee leidinggevenden naar perfectie kunnen streven. Inzicht in de risico’s van persoonlijk leiderschap en voorkeursstijlen is een eerste stap in de goede richting. Die voorkeursstijl hangt samen met uw persoonlijke drijfveren. Aan de hand van de zeven belangrijkste drijfveren in mensen, gekoppeld aan zeven kleuren, kunt u zien wat de risico’s van leiderschap kunnen zijn en hoe u ze kunt voorkomen."

Veelkleurigheid
Mensen hebben veelal twee of drie dominante drijfveren. Elke drijfveer (aangeduid met een kleur) heeft zijn eigen kracht, en een daarbij horend risico als het zich te sterk doet gelden.

Paars – De paarse drijfveer in leiders zoekt veiligheid en geborgenheid. De valkuil van deze drijfveer is dat er nooit iets verandert omdat deze leider graag alles bij het oude wil laten.

Rood – Rood gedreven leiders streven naar macht en hechten aan daadkracht en snelheid. Als de rode drijfveer zich te sterk doet gelden, krijgt deze leider dictatoriale trekjes.

Blauw – Blauwe leiders staan voor het zoeken naar zekerheid binnen een systeem van ordening en structuur maar moeten niet verzanden in overregulering en ‘paarse krokodillen’.

Oranje – Een oranje leider wil zich bewijzen in competitie met anderen, maar moet oppassen in zijn of haar gedrevenheid niet andere mensen en zichzelf voorbij te lopen en onnodig hoge risico's te nemen

Groen – Groene leiders zoeken sociale verbinding in harmonie. Een valkuil is dat deze leiders anderen (bijvoorbeeld in het directieteam) niet durven aanspreken op hun gedrag.

Geel – De gele drijfveer in leiders is gericht op het doorgronden van hoe het zit en zorgt voor nieuwe en verrassende ideeën.  Als de gele drijfveer ‘in de overdrive gaat’, is niets meer goed genoeg in de ogen van deze leider.

Turkoois – Een leider met een turkooizen drijfveer zoekt naar rust door relativering in het besef dat alles met elkaar samenhangt. Omdat volgens deze leider ‘alles uiteindelijk toch goed komt’, heeft hij de neiging om alles op z’n beloop te laten.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.