Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Spectaculaire daling aantal faillissementen eerste helft 2014

11 juli 2014 - Het aantal faillissementen is in de eerste helft van 2014 met bijna een kwart gedaald. In de maand juni was er zelfs sprake van een daling met 40 procent. Dat heeft Faillissementsdossier.nl bekend gemaakt.

In totaal gingen er in de periode januari tot en met juni 5.244 bedrijven en instellingen op de fles tegen 6.868 in de overeenkomstige periode vorig jaar. In juni legden 656 bedrijven het loodje. Dat is het laagste aantal in een maand in de afgelopen vier jaar.
Het aantrekken van de economie en het toegenomen consumentenvertrouwen lijken de belangrijkste oorzaken van de daling van het aantal faillissementen. Daarnaast profiteerden veel sectoren van het zachte weer.
Ten opzichte van de jaren voor de crisis zitten de cijfers nog steeds aan de hoge kant. In de eerste zes maanden van 2008, het jaar waarin de economische malaise begon, gingen slechts 3165 bedrijven en instellingen bankroet.

Opportunisme
In de eerste helft van dit jaar daalde het aantal faillissementen in veruit de meeste branches. Een opvallende uitzondering was de detailhandel via internet. Terwijl het aantal faillissementen in de gehele detailhandel met zestien procent daalde, gingen er zeventien procent meer webwinkels onderuit.
Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit, staat daar niet van te kijken. "Veel mensen beginnen een webwinkel met een flinke dosis opportunisme. Zo van: wat kinderkleding of sieraden, dat kan ik er in de avonduren wel even bij doen. Die gaan binnen twee jaar op de fles. Een succesvolle webwinkel beginnen en runnen vraagt tijd, geld en energie, anders redt u het niet."

Bouw veert op
Het aantal faillissementen daalde in de eerste zes maanden van 2014 het sterkst in de bouw. Daar sloten slechts 574 bedrijven hun deuren; ruim 40 procent minder dan in de overeenkomstige periode vorig jaar. Een uitschieter binnen deze branche waren de projectontwikkelaars met een daling van 60 procent.
De horeca, in het eerste maanden van 2014 nog een negatieve uitzondering, herstelde zich goed in het tweede kwartaal. Alleen het aantal cafés dat failleerde, bleef hoog.
Op provinciaal niveau daalde het aantal faillissementen het meest in Zeeland.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.