Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Nederlandse export ondanks terreinverlies motor van economische groei

10 juli 2014 - De waarde van de Nederlandse export van goederen en diensten bedraagt meer dan 75 procent van het BBP. Echter, dit cijfer geeft een verkeerd signaal, aangezien de bijdrage van de export aan het Nederlandse BBP minder dan een derde is.

Belangrijk is het verschil tussen de bruto-uitvoer en uitvoer van in Nederland gecreëerde toegevoegde waarde. Door langere productieketens dragen namelijk steeds meer landen bij aan de toegevoegde waarde van een eindproduct. De bijdrage die de export levert aan de groei van het Nederlandse BBP, bedroeg de afgelopen twintig jaar zo’n 50 procent. Daarmee is de uitvoer de motor van de Nederlandse economie. De bruto-uitvoer gaat vooral naar nabijgelegen landen, zoals Duitsland en België. Maar als wordt gekeken naar de landen waar de in Nederland toegevoegde waarde terechtkomt, dan scoort de VS opvallend goed.
 
Nederlandse export in internationaal perspectief
In de afgelopen tien jaar nam de (voor Nederland relevante) wereldhandel met gemiddeld 3,5 procent per jaar toe. De Nederlandse export steeg in die jaren gemiddeld met 4,25 procent. Ogenschijnlijk deed de Nederlandse export het dus goed. Echter, ongeveer de helft van de totale goeerenuitvoer bestaat uit wederuitvoer. Die wederuitvoer nam de afgelopen tien jaar gemiddeld met zeven procent toe, duidelijk meer dus dan de totale goederenuitvoer (inclusief wederuitvoer). Het verschil wordt veroorzaakt door de magere groei van de uitvoer van in Nederland geproduceerde goederen. Die was in de periode van 2004-2013 slechts gemiddeld 1,5 procent per jaar. Kortom de groei van de uitvoer van producten van Nederlandse makelij is achtergebleven bij de expansie van de wereldhandel (al is dat laatste cijfer wel geflatteerd). Dat kan beter, aldus ABN AMRO, aangezien in Nederland geproduceerde goederen meer toegevoegde waarde en dus meer groei en banen opleveren dan wederuitvoer. Ook de dienstenuitvoer liet groei zien, 3,5 procent per jaar in de afgelopen tien jaar. Maar onze buurlanden zoals Duitsland (+6,75 procent) en België (+5,25 procent), en de eurozone (+4,0 procent) deden het beter.
 
Versterking kenniseconomie sleutel tot sterkere groei export
Het terreinverlies dat Nederland de afgelopen tien jaar als exporterend land ten opzichte van andere exportlanden heeft opgelopen, is naar mening van ABN AMRO goed te maken door versterking van de kenniseconomie. Nederland moet zich richten op onderdelen van het productieproces waarmee het meest kan worden verdiend, waar de meeste kennis in zit. Sleutelfactoren in dit verband zijn investeren in kennis en kunde, aldus ABN AMRO.
 
De volledige ‘Focus op Export’ is hier te downloaden.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.