Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

De weg naar een veilige cloud

13 juni 2014 - De cloud is niet langer meer te negeren en levert het MKB enorme voordelen op het gebied van infrastructuur en schaalbaarheid. Echter, bedrijven moeten wel weten hoe ze op een veilige manier van deze voordelen kunnen profiteren.

Klaus Gheri, VP Network Security bij Barracuda Networks, legt uit met welke uitdagingen bedrijven te maken krijgen bij een overstap naar de cloud.

Laat het idee van geïsoleerde netwerken los
"Voordat bedrijven de beveiligingsuitdagingen aan kunnen pakken, zullen ze het idee van geïsoleerde netwerken moeten loslaten. Met de komst van cloud, gaat de bescherming van data voorbij aan de muren van het bedrijfsgebouw of de fysieke grenzen van het bedrijfsnetwerk. Werknemers dienen van verschillende locaties te kunnen werken, waaronder andere vestigingen, flexwerkplekken en vanuit huis, en willen overal toegang tot de cloud hebben. Hoe veelbelovend de nieuwe mogelijkheden van de cloud ook zijn, dit betekent niet dat IT-afdelingen achterover kunnen leunen. Ze staan voor nieuwe, bedrijfskritische taken: zij moeten de cloud-diensten zowel van buiten als van binnen het bedrijf toegankelijk maken."

Toegang tot de cloud slim regelen
Gheri: "Een belangrijke uitdaging waar bedrijven voor komen te staan, is het opvangen van piekbelastingen die ontstaan als veel gebruikers tegelijkertijd gebruik maken van allerlei toepassingen die in de cloud draaien. Deze piekbelastingen zullen slim moeten worden verdeeld over de beschikbare netwerkcapaciteit die wordt ingezet om toegang te krijgen tot de cloud-diensten. Cloud heeft dus ook consequenties voor het onderliggende netwerk. Netwerkleveranciers kunnen hun klanten hier echter niet mee helpen omdat ze slechts datastromen op macroniveau kunnen managen. Organisaties doen er goed aan om dit zelf te regelen. Als het gaat om slim traffic management dat analyseert en prioriteiten stelt aan toepassingen zoals e-mail, data opslag en backup, zal een bedrijf zelf en proactief moeten bepalen welke toepassingen tijdkritisch en belangrijk zijn. Zo kunnen bedrijven zorgdragen voor effectieve toegang tot de cloud door werknemers en gaan ze efficiënt om met de beschikbare netwerkcapaciteit."

De cloud vraagt om een verbinding die altijd beschikbaar is
Het tweede aandachtspunt is dat werknemers altijd toegang tot de cloud moeten hebben. Gheri legt uit: "De kans op het falen van een netwerkverbinding dient geminimaliseerd te worden. Bedrijven moeten zich afvragen hoe groot de gevolgen zijn van netwerk-downtime wanneer ze gebruik maken van oplossingen in de cloud, zoals Office365. Kunnen ze voorkomen dat een netwerkstoring uitmondt in een totale catastrofe? Deze vraag is lastig te beantwoorden bij bedrijven met locaties die met elkaar verbonden zijn. Netwerkverbindingen met gegarandeerde hoge beschikbaarheid zijn overigens vaak zeer kostbaar. Bedrijven kunnen de kosten drukken door meerdere, maar technisch onafhankelijke verbindingen van lagere kwaliteit met elkaar te combineren en er zo voor zorgen dat er altijd een reservelijn beschikbaar is als de primaire verbinding uitvalt."

Schakel een expert in
Gheri vervolgt met een laatste tip: "Bedrijven dienen hun netwerken te controleren en het dataverkeer slim te beheren, afhankelijk van het type, de gebruiker en de beschikbare bandbreedte. Schakel een expert in die de uitdagingen voor de toegang tot en het beheer van clouddiensten, zowel van binnen als van buiten de bedrijfsmuren, goed heeft onderzocht en uw netwerk kan afstemmen op uw bedrijfsbehoeften en het gebruik van cloud binnen uw organisatie."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.