Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

ANKO pakt regeldruk kappersbranche en winkelambacht aan

13 juni 2014 - Om de kappersbranche en het winkelambacht weer winstgevend te maken, slaat de ANKO de handen ineen met Detailhandel Nederland en het Platform Ambachten van MKB-Nederland. Samen aan de slag om de regeldruk zoveel mogelijk weg te nemen.

ANKO voorzitter Jan Franssen: "Een regel heeft vaak andere regels tot gevolg en legt zeker een last op de uitvoering. Nog afgezien van alle procedures van bezwaar en beroep. Bij elkaar kost dat een zee van tijd en ergernis die ten koste gaat van ondernemen. Daar moet wat aan gedaan worden!"

Regeldruk moet omlaag
Uit onderzoek van SIRA Consulting, gedaan in opdracht van de ANKO, blijkt dat in 2012 tussen de vijf en bijna acht procent van de kosten van een kappersbedrijf opging aan regeldruk, terwijl de winst van veel kapsalons marginaal is. De kosten van regeldruk voor kappers is inzichtelijk gemaakt met de Kosten gestuurde Aanpak Regeldruk (KAR-methodiek). Gekeken is welk effect regelgeving heeft op de winstgevendheid van kappers. Dit leverde een overzicht op van welke verplichtingen uit wet- en regelgeving het meest drukken op het bedrijfsresultaat. De uitkomsten van het onderzoek bevestigen wat ondernemers al jaren weten: de regeldruk moet omlaag!
De regeldruk voor kappersketens is het hoogst (circa 7,5 procent) en bij ambulante ZZP'ers het laagst (circa vijf procent). Voor kapsalons met personeel en OZP'ers (ondernemer zonder personeel) mét een kapsalon is de regeldruk circa zes procent van de totale kosten.

Kapperssector model voor winkelambacht
De regelgeving die de hoogste kosten met zich meebrengt, heeft te maken met:
- Financiële administratie
- Arbeidsrecht
- Arbeidsomstandigheden
- Lokale belastingen
- Veiligheidseisen voor huisvesting
Veel van deze regeldruk geldt voor de kappersbranche én voor andere winkelambachtelijke branches zoals bakkers en slagers.

Meer concurrentie, hoge regeldruk, lage marges
De concurrentie in de kapperssector neemt al jaren sterk toe. Daarnaast zorgt de economische crisis ervoor dat consumenten een bezoek langer uitstellen en op zoek gaan naar goedkope alternatieven. Het rendement voor professionele kapsalons is daardoor laag. Alle regeldruk drukt extra hard op het bedrijfsresultaat.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.