Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Markten kruipen langzaam weer uit het rood

21 mei 2014 - De bestedingen in de door GfK gemeten non-food markten zijn in het eerste kwartaal nauwelijks lager uitgevallen dan in dezelfde periode vorig jaar. De bestedingen daalde dit kwartaal met slechts 0,6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De afgelopen vier kwartalen schommelde de omzetdaling tussen de vier en zeven procent. Van alle markten die GfK in kaart brengt, laten zes van de elf markten zelfs weer een positief groeicijfer zien ten opzichte van vorig jaar. Dit geldt voor Kleinhuishoudelijk, Office, Telecom, Doe Het Zelf maar ook voor de Fietsenmarkt en Groothuishoudelijk. De markten voor Consumenten Electronica, Entertainment en Toerisme laten nog steeds een daling zien. Dit blijkt uit de Q1 rapportage van GfK Retail Reports.

Kleinhuishoudelijk: twee kwartalen op rij weer groei
Het economisch herstel en het stijgende consumentenvertrouwen zorgt voor een groei van de markt voor klein huishoudelijke apparatuur met twee procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Daarmee laat de markt nu twee kwartalen op rij weer groei zien. De hoogste groei is te zien bij de kleine keuken apparaten waarvan de omzet groeide met 7,5 procent. Net als in het laatste kwartaal van 2013 zijn het vooral de ‘vetarme’ friteuses, keukenmachines, staafmixers, blenders en contactgrillen.

Office: Een goede start voor kantoorartikelen en beamers populair
Het eerste kwartaal bereikte de markt een groei van 2,8 procent waardoor een totale omzet van 163 miljoen euro werd bereikt. Deze groei was te zien binnen alle productgroepen, met uitzondering van single function printers. De sterkste groei vond plaats bij de verkoop van beamers die het eerste kwartaal een groei liet zien van 27 procent. Ten opzichte van Q1 vorig jaar, zijn vooral de 'full HD' en '3D' beamers populair. Een mogelijke verklaring kan het WK voetbal zijn dat dit jaar weer gespeeld wordt.

Telecom: stijging mobiele telefoons
De markt voor de "Smart+Mobile" telefoons is in de eerste drie maanden van 2014 goed gestart met een stijging in aantallen van 4.1 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
Metname toestellen die dunner zijn dan negen mm laten zelfs een groei van 60 procent zien. Wanneer we de markt splitsen in smartphone, mobilephone en phablet zien we dat de verhoudingen de afgelopen drie maanden nagenoeg gelijk zijn. De phablets zijn smartphones met een schermgrootte van meer dan 5.5 inches maar minder dan 7 inches. Smartphones worden het meeste verkocht, gevolgd door de mobile-phones en tenslotte de phablets.

Doe Het Zelf: positieve omzetresultaten door goed tuinseizoen
De omzet van de Doe Het Zelf markt is in het eerste kwartaal van 2014 ruim vijf procent hoger uitgekomen dan in 2013. Deze positieve groei komt vooral door de productgroep ‘Tuin’. Door een vroege start van het voorjaar kwam de omzet ruim 60 procent hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Aanverwante productgroepen zoals tuin-beits profiteerde hier ook van en lieten een verdubbeling in omzet zien. Tevens lieten productgroepen gericht op de grotere klus zoals hout- en plaatmateriaal, electra, ijzerwaren en gereedschap eveneens een positief trend zien.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.