Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKB ligt plat na één dag internetstoring

20 mei 2014 - Het merendeel van de MKB-bedrijven in Nederland komt ernstig in de problemen als internet er langer dan een dag uit zou liggen. Twintig procent van de ondernemers geeft aan meteen last te hebben, tien procent houdt het nog een uurtje vol zonder internet.

 De afhankelijkheid van internet wordt ook als grootste nadeel ervaren voor ondernemers om in de cloud te werken. De ondernemers deden mee aan een onderzoek van websitebouwer iblox in samenwerking met BC.nl. Aan het onderzoek namen 445 MKB'ers deel. De vraag was: Hoe lang kan jouw bedrijf zonder internet zonder in de problemen te komen? 27 procent geeft aan een dagdeel, achttien procent een dag en zestien procent een paar dagen. Slechts een handjevol ondernemers geeft aan geen last te hebben van een internetstoring.

Geen behoefte
De meesten (93 procent) weten wat er met werken in de cloud wordt bedoeld, maar hebben hun bedrijfsvoering er niet op ingericht. Ze hebben geen behoefte aan verandering (31 procent) of hebben zich nog geen tijd gegund om dit uit te zoeken (23 procent). Bijna een op de vijf (negentien procent) zegt op termijn wel gebruik te gaan maken van clouddiensten.

Bestanden lokaal
Logisch gevolg is dat het gros van de bedrijven zijn bestanden niet in de cloud bewaart. Slechts 10 procent van de bedrijven doet dit. Nagenoeg alle bedrijven (99 procent) bewaren bestanden (ook) lokaal op de eigen computer. Zestoen procent gebruikt een externe harde schijf. Behalve de afhankelijkheid van internet worden vooral onzekerheid over de privacy (57 procent) en de veiligheid (54 procent) als reden aangegeven om bestanden lokaal te houden.

Veel software online
Qua software ligt het anders. 66 procent geeft aan met zowel geïnstalleerde software als online software te werken. 30 procent werkt alleen met geïnstalleerde software op de computer. Clouddiensten die eruit springen qua gebruik zijn e-mail (door 93 procent), data opslag en het delen van data (70 procent) en HRM (68 procent). Het gebruik van software rondom het in de lucht houden van de website zit deze top drie op de hielen (60 procent).

E-mail
Dat e-mail zo hoog scoort heeft natuurlijk ook alles te maken met de mobiliteit van de ondernemer. 53 procent is meerdere keren per week op pad voor de zaak en elf procent zelfs meerdere keren per dag. Als u vaak op pad bent, is het handig als u te bereiken bent en dus wordt er nogal eens ingelogd. 22 procent van de ondernemers geeft aan zelfs meerdere malen per dag in te loggen. De apparaten die onderweg worden gebruikt zijn smartphone (83 procent), laptop (56 procent) en tablet (38 procent).

Top drie voordelen clouddiensten
Werken in de cloud maakt het mogelijk te werken waar het uitkomt. Dat wordt onderkend door de ondernemers. Top drie redenen om te kiezen voor werken in de cloud zijn:
- Plaats- en tijdonafhankelijk werken
- Flexibiliteit van apparatuur
- Online samenwerken
Het zet er naar uit dat er in de toekomst wel meer gebruik zal worden gemaakt van clouddiensten, vooral voor e-mail, hosting websites en internetbellen. Respectievelijk 34, 25 en 24 procent van de deelnemers wil hiermee aan de slag gaan. Opslag van bedrijfsgegevens in de cloud staat bij zes procent op het to do-lijstje.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.