Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Interim Opdrachten via Marktplaatsen gemeenten zelden naar ZZP’ers

9 mei 2014 - Interim- en adviesopdrachten die via marktplaatsen online worden aanbesteed door gemeenten en andere overheden, gaan maar zeer beperkt rechtstreeks naar zelfstandige professionals. Dat blijkt uit een analyse van het ZiPconomy.

Van de meer dan 500 onderzochte opdrachten werd maar vijf tot tien procent gegund aan een zelfstandige.

Groeiend aantal marktplaatsen 
Het aantal overheden dat  via online marktplaats aan kandidaten voor tijdelijke opdrachten komt is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Er zijn al meer dan 80 verschillende marktplaatsen, waarvan het merendeel van non-for-profit organisaties. Vooral gemeenten maken gebruik van marktplaatsen.
Bij een marktplaats wordt gewerkt met een mini-aanbesteding als alternatief voor een normale aanbesteding. De aanvraag wordt online gepubliceerd, waarna zowel bureaus als zelfstandigen kunnen inschrijven op de opdrachten. Op basis van objectieve kwalitatieve criteria en prijs worden uit de aanmeldingen meestal vijf kandidaten geselecteerd en uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Analyse 500 opdrachten
ZiPconomy onderzocht de openbaar gemaakte gunningen voor interim- en adviesopdrachten op minimaal HBO niveau zoals deze gepubliceerd op marktplaatsen. Bij dat onderzoek werden rond de 500 gegunde opdrachten van 75 gemeenten en andere lagere overheden uit de afgelopen anderhalf jaar geanalyseerd. In nog geen tien procent ging de opdracht rechtstreeks naar een zelfstandige. Bij opdrachten in de (job)coachingssfeer is dat relatief wat vaker. Voor de rest wordt de gunningslijst gedomineerd door bekende namen in overheidsland als Maandag, Eiffel, YER, BMC en Yacht maar ook opvallend veel kleinere advies- en detacheringsbureaus. Met name die laatste groep lijkt te profiteren van deze andere manier van het inkopen van adviseurs en interim professionals.
Overigens wil dit nog niet per se zeggen dat zelfstandige professionals nooit aan de bak komen bij gemeenten. Niet zelden zullen bemiddelaars zelf zelfstandigen inzetten. In hoeveel gevallen een bemiddelaar een zelfstandige inzet, is niet uit deze gegevens te halen.
Het gemiddelde tarief van deze opdrachten ligt net onder de 73 euro per uur, waarbij de variatie tussen het laagste en hoogste tarief vrij groot is.

Geen actief pro-zelfstandigen beleid gemeenten 
Een van de redenen dat zelfstandigen zo weinig opdrachten via marktplaatsen krijgen is dat gemeenten geen actief beleid voeren om rechtstreeks zaken te doen met ZZP’ers. Volgens Hugo-Jan Ruts van ZiPconomy, die hierover met een aantal gemeenten sprak,  is het wel of niet werken met zelfstandige simpelweg geen issue voor hen. "Een aantal verzekeraars, banken,  maar ook het UWV en de NS willen om uiteenlopende redenen graag rechtstreeks met zelfstandigen werken.  Ze voeren daar dan ook actief beleid op. Die interesse ontbreekt bij deze gemeenten."

Zelfstandigen missen kennis aanbestedingen   
Volgens Mark Bassie, onafhankelijk expert op het terrein van marktplaatsen, ontbreekt het zelfstandigen ook aan kennis.  "Inschrijven op een mini-aanbesteding op een marktplaats, zonder precies te weten hoe dat moet, is feitelijk zonde van de tijd.  U hoeft geen volleerd inkoopexpert te zijn om succesvol te zijn, maar een klein foutje kan al genoeg zijn om niet meer mee te kunnen dingen. Met wat inzicht is dat snel te vermijden".
Daarbij moeten zelfstandigen volgens Bassie ook oog hebben voor het feit dat er op opdrachten nu eenmaal veel inschrijvingen zijn. Vaak tientallen. Dat maakt de statistische kans op de opdracht vrij klein. "Bureaus zijn meer gewend om vaker te schieten en dan doeltreffend te zijn, terwijl een zelfstandige moet focussen op die ene opdracht die perfect past. "

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Erwin Overdijk

12-05-2014 11:19  |  

Tja, logisch dat de ZZP-er het lastig vind om de 192 marktplaatsen die Nederland rijk is bij te houden.

En weet u trouwens dat er leveranciers van (interim) personeel van gemeenten zijn die dezelfde gemeente ook een marktplaats hebben geleverd en deze marktplaats soms zelfs voor de
gemeente bemannen ???

Die bureaus krijgen dus alle cv's van concurrenten en ZZP-ers te zien,
hebben intern al adviseurs bij de gemeente werken en weten dus voor plaatsing op de markplaats al dat
er een aanvraag aankomt. Heel enge ontwikkeling dit !

Daar komt bij dat vrijwel enkel grote bureaus met een dedicated medewerker
om in te schrijven op marktplaatsen
het risico op vele malen niet scoren kunnen dragen. En... ze hebben ook interim specialisten in vaste dienst, die ze geld kosten en die ze dus
graag geplaatst zien.

Persoonlijk zie ik Marktplaatsen ook als middel voor de overheid om hun slechte personeelsbeleid en interne planning voort te zetten zonder dat
dat opvalt.

Immers, welke dwaas plaatst er nu een aanvraag voor een zware adviseur en verzoekt dan leveranciers om binnen vier dagen de beste match aan te
bieden ?

Wat voor soort organisatie heeft er nu vele adviseurs nodig die alle plots binnen een week moeten opdraven ?

Wie gaat er nu puntje voor puntje in detail de opleiding en ervaring voorkauwen van de ''perfecte''
kandidaat (het gunningsproces) ?

Juist ja ! Een organisatie zonder personeelsplanning, zonder inzicht
en zonder toekomst visie !

Marktplaatsen zijn nu al een slechte
en niet professionele manier om specialisten te selecteren en als
er zo weer krapte op de arbeidsmarkt komt, valt er niet eens meer iets te selecteren.

Nu maar hopen dat deze Nieuwe Mode
snel weer uit is !




Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.