Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Onrust Oekraïne bedreigend voor Nederlandse ondernemers?

8 april 2014 - Oekraïne is verwikkeld in een enorme machtsstrijd die al veel mensenlevens heeft geëist. Hoe de strijd ook afloopt, iedereen is het erover eens dat we moeten voorkomen dat de economie van het land instort.

Want een crisis kan ook weer grote gevolgen hebben voor de vele Europese ondernemers die in Oekraïne actief zijn.

Nederlandse bedrijvigheid
In de voormalige Sovjetrepubliek zijn zo’n 250 Nederlandse bedrijven actief. Een honderdtal Nederlandse ondernemingen heeft zelfs een vestiging in het land. De grootste markt wordt bediend door de dienstensector, die de afgelopen jaren met zo’n negen procent per jaar is gegroeid. "De laatste jaren is er vanuit buitenlandse bedrijven en investeerders toenemende belangstelling voor Oekraïne," zegt Jeffrey Raskeyn, Director General Business & Partner Ecosystems bij SAP in Nederland. "Vooral de IT-sector is de snelst groeiende bedrijfstak van het land."

Potentieel
In Oekraïne zit veel potentieel en Nederlandse ondernemingen kunnen goede zaken doen, maar dat is niet zonder risico. Dat heeft vooral te maken met bestuurlijke klimaat van het land. Veel instituties en regels stammen nog uit de voormalige Sovjetunie. Er is nog veel corruptie in het land en het ontbreekt aan controle van de uitvoerende macht. Dat zorgt ervoor dat er allerlei misstanden ontstaan, waar Nederlandse ondernemingen ook last van ondervinden. "Wetten worden ineens aangepast of een bedrijf krijgt opeens een extra belastingaanslag," zegt Raskeyn.
Vooral daarom hopen veel bedrijven dat Oekraïne verdere toenadering zoekt tot Europa en zich gaat bewegen in de richting van een land met Europese standaarden van bestuur. Europees staat voor kwaliteit, voor een zekere standaard, voor duidelijke regels, voor transparantie. Dat is het tegenovergestelde van alles dat verwijst naar het Sovjetverleden, dat staat voor stagnatie en het vasthouden aan het verleden. Ook daarom hoopt SAP op toenadering. "In het verleden liepen ook wij tegen roestige voorwaarden uit het post-Sovjettijdperk aan. De ouderwetse legacy-systemen waren in de praktijk struikelblokken voor het implementeren van onze technologieën en ‘best practices’ in de publieke sector. Als Oekraïne zich meer gaat richten op Europa kunnen wij onze expertise inzetten om ondernemingen te ondersteunen bij de transformatie naar Europees-achtige instellingen."

Toekomst
Inmiddels heeft Oekraïne met de 28 Europese regeringsleiders een politiek akkoord getekend waarmee de politieke banden aangehaald worden. Voor Poetin een tegenslag, omdat hij Oekraïne juist in de Russische invloedssfeer wil houden. "Volgens Poetin ondervindt Oekraïne grote problemen als Oekraïense producten moeten voldoen aan Europese standaarden en hij voorspelt dat veel bedrijven failliet zullen gaan. Maar wat Poetin doet, is op het gevoel van de Oekraïners inspelen. Echter, de zakenwereld en de politiek zijn niet onder de indruk van zijn argumenten. In hun ogen werkt de integratie met Rusland verstikkend en wordt hun eigen economie opgeslokt door de Russische economie. Poetins tactiek blijkt vooralsnog averechts te werken, want de sympathie voor Europa neemt alleen maar toe."
Hoe de toekomst er verder uitziet, is onduidelijk. Wel zal er het nodige veranderen, denkt Raskeyn. "De komende tijd gaat nog een roerige periode worden. De meeste bedrijven zijn net als wij erg terughoudend in het maken van vooruitzichten op lange termijn. Maar de potentie van het land is enorm groot."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.