Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Standaard boekhoudsoftware mist vaak belangrijke functies

4 maart 2014 - Recentelijk is de 'Gids boekhoudsoftware 2014' verschenen. Naast een compleet inzicht van beschikbare boekhoudsoftware voor de Nederlandse markt toont de inhoud van de gids aan dat regelmatig functionaliteit wordt gemist in standaard boekhoudsoftware en niet alle softwareleveranciers inspelen op actuele ontwikkelingen.

In de gids worden boekhoudpakketten geanalyseerd voor zowel eenmanszaken, middelgrote en grote bedrijven.

Analyse
Een nadere analyse op basis van de aangeboden boekhoudpakketten voor middelgrote MKB bedrijven wijst het volgende uit:

1. Middelgrote bedrijven hebben meer dan eens een holdingstructuur. Geconsolideerde cijfers mogen dan niet ontbreken. 30 procent van de pakketten beschikt echter niet over een consolidatiefunctie.

2. Elk bedrijf heeft te maken met verplichtingen. Bijvoorbeeld in de vorm van een huurovereenkomst of een leasecontract. Een verplichtingenregistratie als onderdeel van de boekhouding is dan wel zo efficiënt. Zo kunnen verplichtingen mede bepalend zijn voor toekomstige kasstromen. 50 procent van de boekhoudpakketten biedt geen administratie van verplichtingen.
  
3. Op een enkele uitzondering na biedt elk boekhoudpakket de mogelijkheid om de XML Auditfile Financieel (XAF) aan te maken. De XAF is bedoeld om zo efficiënt mogelijk gegevens uit te wisselen. Bijvoorbeeld vanuit boekhoudsoftware naar rapportagesoftware bij de accountant om een jaarrekening samen te stellen. De XAF is ook ingezet door de Belastingdienst om, deels, geautomatiseerd een boekhouding te controleren. De laatste versie van de XAF is 3.1 en inmiddels al weer enkele jaren de standaard. Ruim 45 procent van de softwareleveranciers ondersteunt niet deze laatste versie XAF 3.1.
  
4. Als Elektronische BTW-aangifte en ICP-opgave ontbreekt moet handmatig opgave worden gedaan via de website van de Belastingdienst of aparte software aangeschaft worden. Bij ruim 25 procent van de pakketten ontbreekt elektronische BTW-aangifte en ICP-opgave.
 
5. Als u zaken doet in andere valuta dan de Euro is een vreemde valutaregistratie wel zo handig. Vreemde valutaregistratie ontbreekt bij ruim 10 procent van de pakketten.

Downloaden
De "Gids boekhoudsoftware 2014" is hier gratis te downloaden.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.