Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Red het pensioen van de ondernemer

24 februari 2014 - Pensioen Perspectief lanceert het initiatief Red het DGA pensioen. Het initiatief is een reactie op de plannen van het kabinet om het pensioen ‘in eigen beheer’ -het Directeur Grootaandeelhouder (DGA) pensioen- te vervangen door een Fiscaal Oudedagsreserve (FOR), omdat wet- en regelgeving te complex zou zijn geworden.

Het doel van het initiatief is om handtekeningen te verzamelen ten behoeve van het behoud van het DGA pensioen. De handtekeningen worden in het voorjaar aangeboden aan de Tweede Kamer.

Pensioen in eigen beheer
Het kabinet zet met haar plannen een streep door het pensioen ‘in eigen beheer’ van de ondernemer. Ondernemend Nederland kan niet langer in de eigen BV pensioen opbouwen. Dit is een onwenselijke maatregel omdat pensioen in eigen beheer het MKB van de broodnodige liquiditeit voorziet in deze tijd van crisis. Het gros van de ondernemers heeft de  pensioengelden niet extern gestald maar in de eigen onderneming gereserveerd. Jaap Harmsen, directeur Pensioen Perspectief: "Met deze maatregel strooit het kabinet voor de zoveelste keer zand in de toch al haperende motor van MKB Nederland."

Aangescherpte toetsingscriteria fiscus
Het kabinet beoogt tegelijkertijd met een tijdelijke belastingverlaging een miljard euro aan belastinginkomsten te innen door dividenduitkeringen te stimuleren onder ondernemers, voordat de nieuwe regeling ingaat. Voor het gros van de ondernemers met een DGA pensioen is een dividenduitkering echter niet opportuun. De toetsingscriteria die de fiscus hanteert, zijn recentelijk aangescherpt. Twee maatregelen die haaks op elkaar staan. Harmsen: "Door de aangescherpte toetsingscriteria drukt het DGA pensioen zo zwaar op de balans, dat in het  gros van de gevallen een dividenduitkering niet mogelijk is."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.