Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Haal het beste uit uw workforce

17 februari 2014 - Het MKB gaat gebukt onder een zware verantwoordelijkheid. De politiek heeft hen aangewezen als de groeimotor die de economie weer uit het slob moet trekken. Desondanks worden juist de MKB’ers het hardst getroffen door de crisis.

In tegenstelling tot grote ondernemingen ontbreekt het hen aan de managementervaring en –expertise, die nodig zijn om moeilijke tijden te doorstaan. Hierdoor opereert het MKB noodgedwongen in de overlevingsmodus. Een logisch gevolg is dat zaken zoals personeelsbeheer en HR een sluitpost worden, waardoor zakelijke groei geremd wordt. Recentelijk publiceerde de Aberdeen Group een onderzoeksrapport genaamd ‘Workforce Management voor het MKB’. Een opvallend resultaat was het gegeven dat 42 procent van alle MKB-bedrijven van mening is dat er teveel besteedt wordt aan handmatige HR-procedures. Bij grotere organisaties – met meer dan 1.000 medewerkers – lag dit percentage slechts op 29 procent. Om uit de overlevingsmodus te komen en te richten op zakelijke groei, moet het roer om, stelt Rolf van Lierde, General Manager SMB solutions bij Kronos, verwijzend naar het whitepaper 'Het potentieel van uw personeelsbestand benutten'.

Papier is een probleem
van Lierde: "Ondernemers hebben betrokken en productieve medewerkers nodig. Zaken als talentmanagement, strategisch personeelsmanagement en het waarborgen van de productiviteit en betrokkenheid zijn vaak een belangrijk punt van zorg. Veel MKB-organisaties beschikken echter niet over een HR-afdeling, waardoor de verantwoordelijkheid voor deze zaken op het bordje van de ondernemer terecht komen. Waar HR-processen in het verleden eenvoudig en goed te overzien waren, kan dit tegenwoordig complexere vormen aannemen. Naast de toenemende regulering op het gebied van arbeid, wordt het ook steeds lastiger om zaken als werktijden, urenregistratie en personeelsplanning bij te houden op (papieren) spreadsheets. Foutgevoeligheid ligt dan al snel op de loer. Tevens is het lastig voor de directie om beslissingen over de bedrijfsvoering te baseren op feitelijke, real-time informatie. Automatisering van de HR-processen wordt in deze situatie noodzakelijk om het potentieel van het personeelsbestand maximaal te benutten."

Automatisering is sleutel tot succes
"Het grote verschil in handmatige HR-processen tussen MKB-organisaties en grote bedrijven komt doordat grote organisaties doorgaans wel beschikken over een HR-afdeling. Daarnaast worden de HR-processen doorgaans ondersteund door software die beheerd wordt door een IT-afdeling. Echter, door de opkomst van cloud computing is dit niet langer voorbehouden aan grote bedrijven. Het is hierdoor mogelijk voor ondernemers – om zelfs zonder IT-afdeling – oplossingen aan te schaffen waarmee zaken als urenregistratie, afwezigheidsbeheer en toegangscontrole geïntegreerd worden afgedekt," aldus van Lierde. "Om de economie aan te kunnen jagen zodra het vertrouwen weer groeit, moeten kleine en middelgrote bedrijven veranderen. In plaats van zich te concentreren op overleven, moeten zij zich richten op groei en innovatie en optimaal gebruikmaken van alle middelen die tot hun beschikking staan. Voordelen van workforce management als clouddienst zijn onder meer een verbeterde productiviteit, lagere arbeidskosten en een vermindering van de risico’s rond de naleving van de arbeidswetgeving. Ondernemers die HR-processen automatiseren zijn beter in staat om alles uit hun personeelsbestand te halen. Dit wordt tevens onderschreven door de Aberdeen Group. Uit hun onderzoek blijkt dat organisaties die gebruik maken van geautomatiseerde oplossingen voor personeelsbeheer in staat om hun personele capaciteit twaalf procent beter te benutten."

In het whitepaper ‘Het potentieel van uw personeelsbestand benutten’ krijgen organisaties tips aangereikt hoe zij het maximale uit hun personeelsbestand kunnen halen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.