Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Consumenten: woningprijzen gaan weer stijgen

17 februari 2014 - Het aantal Nederlandse huishoudens dat denkt dat de huizenprijzen de komende maanden stijgen, schiet in het vierde kwartaal van 2013 omhoog. Per saldo vijftien procent van de huishoudens verwacht de komende maanden stijgende huizenprijzen.

Consumenten zijn bovendien positiever gestemd over de koopwoningmarkt dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de Woonbarometer van WoonKennis.

Huizenmarkt kruipt uit dal
Consumenten zijn sinds eind 2012 weer positief gestemd over het koopwoningklimaat. Daarvoor waren de koopwoningklimaatcijfers voornamelijk negatief. Gedurende 2013 zijn huishoudens kwartaal op kwartaal steeds positiever over de koopwoningmarkt. Maar liefst  per saldo 28 procent denkt in het derde kwartaal van 2013 dat het een gunstige tijd is om een woning te kopen. Dit is het hoogste cijfer sinds de start van deze meting in 2006. Dit positivisme is in het laatste kwartaal van 2013 wat afgenomen, maar heeft nog steeds de overhand.

Toenemend aantal transacties
De beoordeling van het koopwoningklimaat hangt sterk samen met het aantal verkochte bestaande woningen in Nederland. De woningklimaatreeks loopt ongeveer drie kwartalen voor op het aantal verkochte woningen en geeft zo een indicatie van het aantal te verwachten transacties voor de komende negen maanden. De toename van het koopwoningklimaat wijst er daarom op dat het aantal verkochte woningen in de loop van 2014 toeneemt.

Ontwikkeling van huizenprijzen
Sinds het derde kwartaal van 2008 verwachten huishoudens voornamelijk dat de huizenprijzen dalen. Maar na het laatste kwartaal van 2012 is er een omslag te zien. Zo komt het saldo voor de ontwikkeling van huizenprijzen uit op vijf in het derde kwartaal van 2013. In het vierde kwartaal van 2013 stijgt het saldo verder naar vijftien. Hieruit kan worden opgemaakt dat consumenten kwartaal op kwartaal verwachten dat de huizenprijzen de komende maanden zullen stijgen.
De kans dat dit gebeurt is groot aangezien er een duidelijke samenhang is tussen de verwachtingen van consumenten en het daadwerkelijke prijsverloop. In de onderstaande grafiek is deze samenhang te zien tussen het saldo voor de ontwikkeling van huizenprijzen (WoonKennis) en de prijsindex van bestaande koopwoningen (CBS, kwartaal-op-kwartaalmutatie).
De voortekenen zijn gunstig voor een beginnend herstel op de woningmarkt. Het sentiment over de koopwoningmarkt is weer verbeterd. Ook de woningprijzen trekken maand-op-maand licht aan. De verwachting van consumenten over de ontwikkeling van de huizenprijzen en de daadwerkelijke ontwikkeling van de huizenprijzen versterken elkaar. Dit kan zelfs leiden tot een opwaartse spiraal in de woningprijzen. Zoals altijd past er enige voorzichtigheid bij deze vooruitzichten. Samenhang tussen cijfers geeft geen honderd procent zekerheid voor de toekomst. Dat geldt zeker voor een uit een diep dal opkrabbelende woningmarkt.

Woonbarometer
WoonKennis berekent elk kwartaal de Woonbarometer. Voor het onderzoek is een steekproef van 500 consumenten gebruikt, die is gewogen naar onder andere geslacht en regio, waardoor de resultaten representatief zijn voor de Nederlandse consument. De Woonbarometer bestaat uit twee indicatoren, namelijk het koopwoningklimaat en de verwachtingen van consumenten met betrekking tot de huizenprijzen.
Voor het koopwoningklimaat wordt de volgende vraag gesteld: 'Denkt u dat het momenteel een gunstige of ongunstige tijd is om een huis te kopen?' Voor de verwachting van consumenten rondom de huizenprijzen wordt hen de volgende vraag voorgelegd: 'Hoe denkt u dat de prijzen van koopwoningen zich de komende maanden zullen ontwikkelen? Denkt u dat deze zullen dalen, ongeveer gelijk blijven of zullen stijgen?'

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.