Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Maxime Verhagen: 'Prijzenbubbel moet nu uit grondprijzen'

29 januari 2014 - "Als de gemeente ondernemer wil spelen en winst wil maken op zijn grond, moet die ook ondernemer zijn in slechte tijden en zijn verlies nemen. Net zoals echte bedrijven dat doen."

Dat stelt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Voor Bouwend Nederland is verlaging van de grondprijzen een belangrijk thema voor die verkiezingen. Huizenprijzen zijn de laatste jaren met gemiddeld twintig procent gedaald. Grondprijzen dalen echter niet mee. Met name gemeenten houden vast aan oude grondprijzen. Zo blijft nieuwbouw een stuk duurder.

Gestegen grondprijzen
Verhagen: "De prijsstijging van woningen was in de periode 1995-2002 sterker dan de stijging van de bouwkosten, bleek al eerder uit het rapport van de Tijdelijke Commissie Huizenprijzen. Echter, die prijsstijging is voornamelijk toe te schrijven aan de grondprijzen, die in die periode met 400 procent zijn gestegen. Ter vergelijk: de bouwkosten stegen met 60 procent. Het aandeel van de grondprijs in de prijs van een nieuwe koopwoning steeg gemiddeld van dertien naar 31 procent. De daling van de woningprijzen is op dit moment zo'n 20 procent. Grondprijzen dalen niet, of slechts met luttele procenten. Dus zeg ik: wil je als gemeente ondernemertje spelen, pas dan nu ook de prijs aan naar de marktomstandigheden.
Hier en daar zien we beweging. Zo is het aankopen van overtollige gemeentegrond tegen boekwaarde een prima initiatief van de provincie Overijssel. Gemeenten krijgen het zo financieel gemakkelijker, waardoor ze kunnen blijven investeren. Provinciale reservepotten kunnen uitstekend gebruikt worden voor investeringen in infrastructuur en bouw."

Weinig speelruimte
De kosten van nieuwbouw van woningen bieden volgens Verhagen weinig speelruimte: materiaal- en arbeidskosten zijn weinig flexibel. "Wil je serieus kijken naar de prijzen van nieuwbouwwoningen, moet je dus uitwijken naar andere variabelen, zoals de grondprijzen. Grondprijzen zouden 40 tot 50 procent omlaag moeten, omdat hun prijstoename onevenredig is geweest. Gemeenten kunnen hiermee de woningmarkt verder stimuleren. Zeker nu het vertrouwen in de economie toe lijkt te nemen, wordt hiermee een enorm vliegwiel aangezwengeld."

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Wim

30-01-2014 11:09  |  

Ja Maxime, maar dan moeten projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers en speculanten ook bereidt zijn hun verlies te nemen en bijvoorbeeld huur- en pachtprijzen verlagen. Daar zit een bijna onaantastbare Bubble. Dat wil / doet deze sector niet omdat ze bang zijn dat het tot een structurele verlaging leidt.
Ondertussen stellen ze zich heel star op en jagen ondernemers uit hun panden omdat ze huur niet kunnen opbrengen. Als gemeenten moeten afwaarderen (belastinggeld) dan ook banken, vastgoedbelegger ed. Dit is wel een heel erge eenzijdige manier van het wegzetten van het probleem. Of is Bouwend Nederland ban in eigen vlees te snijden als ze dit breed zeggen?

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.