Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'Collectief ZZP pensioen is doorgeschoten Hollandse regelzucht'

23 januari 2014 - In plaats van een eenvoudige aanpassing van de huidige lijfrenteregels kiest het kabinet voor het optuigen van een nieuwe regeling, namelijk de ‘Collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen’.

Nog meer regels waar niemand bij gebaat is, aldus Wilfred Mooij, directielid en financieel planner van Geijsel Kroon.

Zelfstandigen en Pensioen
Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Jetta Klijnsma, heeft op 15 januari de Kamerbrief ‘Zelfstandigen en Pensioen’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Samen met de staatssecretaris Frans Weekers steunt zij het initiatief van belangenorganisaties om het pensioen van zelfstandigen te verbeteren. Daarbij zien ze over het hoofd dat het eenvoudiger en dus goedkoper is om de huidige regels aan te passen dan weer een nieuwe pensioenpijler te creëren.

Lijfrente
Mooij: "Slechts een klein deel van de vele zzp’ers bouwt pensioen op. Met een lijfrenterekening is dat vrij eenvoudig, bijna kosteloos en zeer flexibel. Je moet echter wel geld verdienen om te kunnen inleggen en je inkomen moet zodanig hoog zijn dat deze fiscale aftrekpost zinvol is. Er kleven ook nadelen aan een lijfrenterekening. Bij arbeidsongeschiktheid kun je niet aan het opgebouwde geld komen en bij financiële problemen is dit pensioenvermogen niet beschermd.
De Staatssecretaris wil dit binnen het nieuwe ZZP Pensioen oplossen. Maar het is zinloos om daar nieuwe regelgeving voor in te richten. Met een paar kleine aanpassingen wordt binnen de huidige regelgeving het zelfde effect bereikt. En een zelfstandige die nu geen geld heeft om vrijwillig te sparen krijgt dit door de nieuwe regels ook niet. Zonde van het geld, zonde van de tijd. Een politieke schijnoplossing met Hollandse regelzucht."

Pensioenvermogen
In de nieuwe pensioenregeling wordt geregeld dat een zelfstandige zijn gespaarde pensioenvermogen bij een bijstandsaanvraag niet hoeft in te leveren en dat het vermogen opneembaar is bij eventuele arbeidsongeschiktheid. Dit zal voor iedereen (dus ook voor werknemers) mogelijk worden gemaakt  met een maximum vrijwaring van twee keer de AOW als totaalbedrag aan pensioenvermogen. Daarnaast wensen zelfstandigenorganisaties dat het pensioen bij arbeidsongeschiktheid van de deelnemer kan worden opgenomen, zonder dat daarbij de huidige strafrente is verschuldigd.
Naar verwachting wordt het ‘ZZP-pensioen’ vanaf 2015 ingevoerd.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.