Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'Beat the world' met innovatie

17 december 2013 - Als u de richting van de wind niet kunt veranderen, verander dan de stand van uw zeilen. De Amerikaanse auteur H. Jackson Brown slaat hiermee de spijker op z’n kop. Aan de crisis kunnen we niets veranderen, maar het Nederlandse MKB heeft wel manieren gevonden om toch succesvol te zijn en blijven.

Hierdoor mogen we als klein landje wel op het wereldtoneel mee doen. Innovatie speelt hierin een sleutelrol.

Duits voorbeeld
Iedere analyse van het economisch succes van Duitsland leidt steevast naar ‘der Mittelstand’. Deze Duitse familiebedrijven – vrijwel zonder uitzondering middelgrote ondernemingen – lijken het woord ‘innovatie’ zo’n beetje uitgevonden te hebben. Zij behoren hierdoor binnen hun eigen markt dan ook tot de absolute wereldtop. Niet alleen omdat zij continu met vernieuwing bezig zijn, maar ook omdat die strategie tot uitstekende financiële prestaties leidt. Innovatie en economisch succes zijn dus nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Daarmee vormen deze middelgrote bedrijven de ruggengraat van de Duitse economie en de motor van de arbeidsmarkt.

Middelgrote bedrijven, succesvolle bedrijven
Middelgrote bedrijven in Nederland zijn – net als hun Duitse collega’s – vaak zeer succesvol." Dit blijkt ook uit onafhankelijk onderzoek van SAP Nederland, dat recentelijk onder ruim 200 MKB’ers is uitgevoerd. "De grootste reden daarvoor is de aandacht voor innovatie. Niet voor niets is de Nederlandse maakindustrie wereldberoemd. Maar denk ook eens aan onze life sciences, de zorg, offshore, water, financiële dienstverlening, games en mobiele apps. Steeds vaker zien we Nederlandse bedrijven nationaal en internationaal met veel succes opereren."

Flexibiliteit ICT
De studie toont verder een verschil aan in groeiende en achterblijvende bedrijven. "Vooral IT speelt hier een belangrijke rol in", stelt Groenenboom. "Of een bedrijf succesvol is, hangt grotendeels af van de mate waarin het ontwikkelingen en veranderingen aangrijpt, kansen ziet en flexibele IT-systemen inzet om op die kansen in te spelen. Bij de ‘krimpers’ zien we nog te vaak een terughoudende houding ten opzichte van verandering. Waar de ‘groeiers’ duidelijk transparanter zijn, meer lef tonen en zelfstandig besluiten kunnen maken, vallen de ‘krimpers’ veelal terug in de voor hun bekende werkwijze."
Groenenboom doelt hier ook op de inzet van innovatieve technologie zoals cloud, analytics en mobility. Analytics-software is bijvoorbeeld een belangrijke tool om marktkansen in kaart te brengen. Het verzamelt, verwerkt en analyseert cruciale big data op een enorme snelheid. De resultaten helpen bedrijven zicht te krijgen op de markt en helpt hen gerichtere beslissingen te kunnen nemen. "Een risicomijdende houding ten opzichte van vernieuwing is moeilijk te doorbreken. Met name omdat dit vaak organisaties zijn met een hiërarchische cultuur en de mensen op de werkvloer nauwelijks met eigen ideeën naar voren (durven te) komen om verandering in gang te zetten." Een innovatief vermogen loont dus zeker. En nieuwe technologie helpt het MKB hun inzichten om te zetten naar werkelijke oplossingen. Om groei te realiseren is IT en een focus op online dan ook onontbeerlijk.

Groei verwacht
Groenenboom: "Nederlandse ondernemers doen het zeker niet slechter dan hun Duitse collega’s. Het is opvallend dat het aantal groeiende bedrijven in Nederland het aantal achterblijvende bedrijven nadrukkelijk overstijgt. Zo verwacht 44 procent van de respondenten in 2014 een groei van meer dan twee procent te realiseren. twaalf procent gaat zelfs uit van een sterke tot zeer sterke groei van tussen de vijf en tien procent. Als relatief klein land kunnen we dan ook zeker trots zijn op het eigen MKB. Op wereldwijd niveau is er dan ook veel te leren van ons innovatieve vermogen en succes."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.