Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Communicatie belangrijker dan tarief en opleiding voor zzp’er

11 december 2013 - De zzp’er vindt communicatie met 8,4 uit tien het belangrijkste criterium voor goed opdrachtgeverschap en een goede relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

"Deze communicatie omvat argumentatie bij het af- of toewijzen van opdrachten aan (potentiële) kandidaten voordat een opdracht aangegaan wordt, maar ook overleg tijdens de opdracht en evaluatie en feedback na de vervulde opdracht," aldus Hugo-Jan Ruts, mede-initiatiefnemer van de ZZP Barometer.

Twaalf criteria voor goed opdrachtgeverschap
De twaalf belangrijkste criteria voor goed opdrachtgeverschap volgens (z)zp’ers, freelancers en interim professionals zeer uiteenlopend zijn: van tarief en opleiding tot collega’s en lunch. Na communicatie is tarief met een 7,9 uit 10 het belangrijkste criterium voor goed opdrachtgeverschap, gevolgd door overeenkomst (7,8), betalingstermijn (7,7), netwerk (7,3) en bedrijfscultuur (7,1). Het is opvallend dat onboarding (5,8) en opleiding (5,5) significant lager scoren, terwijl een grote groep opdrachtgevers en dienstverlenende (tussen)partijen zich juist op dit aspect van de opdracht focust.

Gelijkwaardige relaties en community met externen
61,4 procent van de zzp’ers vindt dat er sprake is van een gelijkwaardige relatie tussen opdrachtgever en de zzp’er, freelancer of interim professional als opdrachtnemer. Toch zijn er op het gebied van communicatie nog enkele verbeterpunten: 43,8 procent heeft bij afronding van opdrachten geen evaluatiegesprek met opdrachtgever, 28,4 procent krijgt onvoldoende feedback over individuele bijdrage aan opdrachten en 19,6 procent van de klachten van zzp’ers worden door de opdrachtgever serieus genomen.
Tenslotte heeft 47,1 procent behoefte aan een online community waarmee hij in contact kan blijven met de opdrachtgever, collega-externen en interne medewerkers, ook als hij niet actief is bij de betreffende organisatie. 51,1 procent heeft behoefte aan een offline community op dit gebied.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.