Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werknemers en werkgevers besluiten tot nieuw arbeidscontract 2014

30 september 2013 - Aanwezigen tijdens het debat van BNR De Nieuwe Onderneming, hebben gezamenlijk besloten dat het arbeidscontract van de toekomst er wezenlijk anders uit moet zien dan het papiertje waar heden ten dagen mee wordt gewerkt.

In de serie debatten over de onderneming van de toekomst, kwamen de aanwezigen tot de conclusie dat het vaste contract voor hogeropgeleiden niet meer voldoet, maar dat daar andere elementen de boventoon moeten vormen. Meer gedeelde verantwoordelijkheid, meer flexibiliteit en geen automatische loonsverhogingen zijn nieuwe elementen waar werkgevers en werknemers op zitten te wachten. 

Elementen arbeidscontract
De elementen voor het arbeidscontract van de toekomst zijn:
• Persoonlijke ontwikkeling op basis van wederkerigheid (werkgever en werknemer beiden verantwoordelijk)
• Een contract moet digitaal af te sluiten zijn
• Elk contract loopt vijf jaar en na die vijf jaar gaan werkgever en werknemer opnieuw in gesprek
• Arbeidsrecht moet meer op maat (dus niet dezelfde regels voor alle organisaties)
• Salarisverhoging niet meer automatisch maar op basis van toegevoegde waarde
• Loyaliteit

Meer ruimte voor het individu
Karen Daleboudt, manager learning & talent development bij Yacht: "Wij snappen dat het arbeidscontract voor de toekomst voor hogeropgeleiden aangepast moet worden, meer ruimte moet bieden voor het individu. Dat is een logisch gevolg van de individualisering van de maatschappij. Organisaties, maar ook professionals die vooruit kijken en willen anticiperen op de toekomst moeten zo flexibel mogelijk zijn. De professional moet zich voortdurend afvragen wat heb ik te bieden als specialist en hoe zorg ik ervoor dat ik meerwaarde kan blijven bieden. Een  organisatie moet weten welke kennis er nu nodig is, maar ook welke kennis er op langere tijd nodig is. Een daar ontbreekt het bij organisaties nog maar al te vaak aan, zo blijkt uit onderzoek van Yacht. Inzicht in welke kennis en expertise er op langere termijn nodig zijn,  is de basis voor een wendbaarder Nederland dat zo beter kan concurreren."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.