Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgevers onder vuur van kabinet en FNV

23 september 2013 - Net als de economische vooruitzichten voor een deel van de bedrijven verbeteren, met name voor die bedrijven die zich richten op de export, komt de FNV met een stevige looneis en kondigt het kabinet nieuwe lastenverzwaringen aan.

Hans van de Steen, directeur arbeidsvoorwaardenbeleid van AWVN: "Het kabinet kijkt, terecht, naar de lastige positie waar veel bedrijven in verkeren (honderden faillissementen per maand, kredietverlening van banken ‘op slot’). De keerzijde is dat consumenten behoorlijk last zullen krijgen van de opeenstapeling van crisismaatregelen. Dat is slecht nieuws voor bedrijven die hun producten en diensten op de binnenlandse markt afzetten. Het consumentenvertrouwen zal naar verwachting niet snel een opwaartse trend laten zien. Het verbaast mij dan ook niet dat de FNV haar maximale looneis voor 2014 stevig formuleert: drie procent. Dat is in mijn ogen gebaseerd op een volstrekt achterhaalde macro-toverformule waar altijd uit komt wat je wilt vragen. Eigenlijk zegt FNV dat, kijkend naar inflatie en koopkrachtverlies in de achterliggende jaren, drie procent een heel verantwoorde structurele maximale looneis is. Dat is niet zo. Loonruimte is er niet bij voorbaat, die moet je per bedrijf of per sector met elkaar creëren: door slimmer te werken, productiviteit en (duurzame) flexibiliteit te verhogen, door invulling te geven aan de slogan ‘eerst verdienen, dan verdelen’."

Gedifferentieerde loonafspraken
AWVN gaat er vanuit dat vakbonden ook ná Prinsjesdag ruimte blijven maken voor gedifferentieerde structurele loonafspraken; wat méér in bedrijven die al een beetje profiteren van de licht aantrekkende wereldhandel en wat minder in bedrijven die producten en diensten leveren aan een tobberige binnenlandse markt. Maar in álle gevallen kan veel meer ruimte worden gemaakt voor ‘eenmalig’ in plaats van ‘structureel’, meer ruimte voor ‘resultatendeling’ als vooraf collectief vastgestelde doelen worden gerealiseerd en meer ruimte om ‘tijd’ (vrije dagen) tijdelijk om te zetten in ‘geld’ (koopkracht).

Sociaal akkoord
AWVN roept sociale partners op loyaal invulling te geven aan de afspraken uit het Sociaal akkoord van april van dit jaar: oog voor goede, duurzame flexibiliteit, voor veel mensen met een bovengemiddelde afstand tot de arbeidsmarkt, voor een stabiel en ‘generatie-proof’ pensioen. Natuurlijk hebben vakbonden het recht om de onderhandelingen in te gaan met het idee om koopkracht te repareren, zoals werkgevers het recht hebben om onderhandelingen in te gaan met het idee om loonkosten te beheersen. Maar de praktijk leert dat de valkuil bij deze strategie is dat werkgevers en bonden dan meestal in een loopgravenoorlog belanden. En daar is niemand bij gebaat. De uitdaging is om afspraken te maken over én beperking van koopkrachtverlies én beheersing van de loonkosten.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.