Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Hangjongeren bezorgen Nederlandse ondernemer onveilig gevoel

5 september 2013 - 42 procent van de ondernemers zet camera’s in om de veiligheid te vergroten. Hiervan zegt veertien procent in continue verbinding te staan met een meldkamer, die verdachte situaties voortijdig signaleert. De helft kijkt pas naar camerabeelden als een incident al heeft plaatsgevonden.

Ondernemers voelen zich met name onveilig in de omgeving van hun bedrijf door hangjongeren en als het bedrijfspand afgelegen ligt. Dat blijkt uit de Nationale Veiligheidsbarometer van Securitas.

Intelligente software in camera’s
De meeste ondernemers plaatsen camera’s aan de gevel van het pand (70 procent), in het pand (61 procent) en bij de toegang (57 procent). Bert den Hartog van Securitas: "Denk bij het plaatsen van camera’s vooral goed na wat uw doel is, dan pas weet u waar u ze moet plaatsen. Het helpt als u van tevoren  een goede veiligheidsscan uitvoert." Uit het onderzoek blijkt dat vijf procent de camerabeelden nooit bekijkt, 41 procent doet dit pas na een incident. "Camerabeelden pas bekijken na het incident is zonde, want u beveiligt daarmee reactief in plaats van proactief. Dat heeft tot gevolg dat de schade al is geleden. Door je camera’s bijvoorbeeld te koppelen aan een meldkamer of door intelligente software te gebruiken die automatisch verdachte situaties detecteert, zorgt u dat de investering maximaal rendement oplevert," aldus Den Hartog.
Camerabeelden worden in de meeste gevallen door een beveiligingsorganisatie uitgekeken (29 procent), maar ook door vaste medewerkers binnen de organisatie (26 procent). In 23 procent van de gevallen worden camerabeelden uitgekeken door verschillende medewerkers. Den Hartog: "Als verschillende medewerkers camerabeelden uitkijken, ligt fraude op de loer. Want wat doen ze met deze beelden? Dit risico moet u als ondernemer goed incalculeren door uw medewerkers te screenen of camerabeelden door professionals te laten uitkijken."

Afgelegen locatie vergroot onveilig gevoel
Ondernemers voelen zich met name onveilig door hangjongeren in de buurt of wanneer het bedrijfspand afgelegen ligt. Ondernemers met een bedrijf op industrieterrein voelen zich vooral onveilig door het aantal inbraken. Den Hartog: "Industrieterreinen liggen vaak afgelegen en er komt veel leegstand voor. Hierdoor lopen bedrijven die daar gevestigd zijn een groter risico op inbraak. Ondernemers doen er verstandig aan niet alleen hun eigen terrein regelmatig kritisch te bekijken op potentiele risico’s maar ook dat van hun buren. Een goede samenwerking met andere ondernemers en de gemeente is essentieel om de veiligheid te waarborgen."

Top vijf beveiliging
Top vijf meest ingezette veiligheidsmiddelen door ondernemers:
1. Camera’s
2. Hekwerk
3. Beveiligers
4. Toegangscontrole
5. Technische oplossingen, zoals een alarmsysteem

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.