Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKB verliest toegang tot belangrijke Duitse beurzen

2 juli 2013 - Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf dreigt in Duitsland terrein te verliezen als het kabinet de bezuinigingen op handelsmissies en beursdeelnames niet terugdraait. Dit zegt de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK).

 "De huidige Nederlandse exportgroei is in de eerste plaats te danken aan de bedrijven zelf," zegt Günter Gülker, directeur van de DNHK. "In de tweede plaats is het echter een verdienste van handels- en bedrijvenmissies, economische diplomatie en vooral ook van de deelname van Nederlandse bedrijven, individueel of collectief, aan buitenlandse vakbeurzen."

Subsidies stopgezet
De subsidies voor handelsbevordering zijn in Nederland grotendeels stopgezet. Een groot deel van de handelsbevorderingsinstrumenten voor het bedrijfsleven wordt op een andere manier voortgezet. Dit geldt echter niet voor de stimulering van (collectieve) beursdeelnames. Voorheen konden bedrijven en instellingen voor zowel bedrijvenmissies als ook beursdeelnames voorstellen voor Collectieve Promotionele Activiteiten (CPA) indienen bij het Agentschap NL, die vervolgens na beoordeling door het Agentschap wel of niet werden gehonoreerd. Het stopzetten van de stimulering van beursdeelnames is volgens de Handelskamer vooral een probleem voor MKB-bedrijven. "Juist deze bedrijven hebben in het verleden veelvuldig gebruik gemaakt van de middelen die de overheid hen met het instrument van de CPA’s heeft geboden," zegt Gülker. "In 2012 namen alleen al in Duitsland zo’n 5.500 Nederlandse bedrijven als exposant deel aan een internationale vakbeurs. Voor opkomende MKB-bedrijven is een dergelijke beursdeelname vaak de eerste stap op een buitenlandse markt."

Grootste beursplaats
Duitsland is de grootste beursplaats ter wereld. De DNHK ziet beursinzendingen als een bijzonder effectief middel voor internationalisering en heeft de Nederlandse overheid dringend opgeroepen om het stopzetten van de stimulering van beursdeelnames te heroverwegen. "In plaats van subsidiering zou je beursdeelnames door middel van extra aftrek op de fiscale winst kunnen stimuleren," vindt Gülker. "Een soortgelijke formule wordt al met succes toegepast voor andere instrumenten in het generiek bedrijfslevenbeleid, zoals de WBSO, de RDA en de Innovatiebox." Een belastingaftrek voor de kosten van beursdeelnames ter hoogte van 5.000 euro zou de drempel tot toonaangevende beurzen voor MKB-bedrijven aanzienlijk verlagen, meent de DNHK. Beursdeelnames zouden worden aangemoedigd waardoor de poorten naar buitenlandse markten voor de B.V. Nederland weer verder open zouden gaan.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.