Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Hoe is het ondernemingsklimaat voor bedrijven in topsectoren?

18 juni 2013 - ‘Hinderende wet- en regelgeving’ staat op nummer één van de onderwerpen waarin topsectorbedrijven actie van de overheid vragen. 40 procent noemt dit als belangrijkste aandachtspunt.

Financieringsproblematiek scoort relatief ook hoog: 25 procent van de bedrijven in de topsectoren zou dit als eerste aangepakt willen zien. Dit en meer blijkt uit een eerste meting in 2012 van Panteia/EIM onder bedrijven in topsectoren. 

Bijna de helft van bedrijven in topsectoren ziet zich als een ‘topsectorbedrijf’

Bijna de helft van bedrijven, dat als bedrijf binnen een sector werkt die tot de topsectoren wordt gerekend, ziet zichzelf ook als een ‘topsectorbedrijf’. Krap een derde herkent zich hier ‘enigszins’ in. Grotere bedrijven brengen zichzelf vaker in verband met de topsector waartoe zij ‘formeel’ behoren dan kleinere bedrijven. Voor zover bedrijven een oordeel over het topsectorenbeleid hebben, is dit in overgrote meerderheid positief. 

Bedrijven in topsectoren ervaren meer problemen omtrent financiering

Bedrijven in de topsectoren ervaren een toegenomen financieringsproblematiek. Op sectorniveau doen zich op dit punt verschillen voor, maar in alle gevallen is het aandeel bedrijven dat een toegenomen problematiek ervaart groter dan het aantal bedrijven dat een afgenomen financieringsproblematiek ervaart. De toename van de financieringsproblematiek raakt groot en klein in ongeveer gelijke mate. 

Kwart topsectorbedrijven komt moeilijk aan technisch geschoold personeel

Van de bedrijven binnen de topsectoren die een beroep doen op personen met een technische opleiding, geeft een kwart aan er zeer moeilijk in te slagen deze te vinden. Dit probleem knelt het meest bij de topsectoren ‘high tech systemen en materialen’ en ‘water’. Van de exporterende bedrijven binnen de topsectoren vindt 41 procent dat Nederland ten opzichte van het buitenland een aantrekkelijk vestigingsklimaat heeft. Ongeveer een kwart vindt juist van niet.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.