Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgevers willen pensioenvoorkeur jongeren kennen

17 juni 2013 - Werkgevers moeten actief op zoek gaan naar de pensioenvoorkeuren van jongere werknemers en gelijktijdig het pensioenbewustzijn vergroten van werknemers jonger dan 40 jaar.

Die oproep deed pensioendeskundige Leon Mooijman van werkgeversvereniging AWVN vorige week op een groot pensioencongres in Madurodam, Den Haag. 

Pensioentrends
Mooijman, die als adviseur bij tal van grote en kleine bedrijven over de vloer komt, lichtte daar de trends op het vlak van pensioenen toe – los van de politieke discussies over het stelsel. Volgens hem weten noch werkgevers, noch pensioendeskundigen en vertegenwoordigers van pensioenfondsen goed genoeg hoe jongere werknemers aankijken tegen een oudedagsvoorziening en wat hun verwachtingen, voorwaarden en wensen zijn. Dat is een probleem, zo stelt hij, omdat de discussie over pensioenen nu voor een belangrijk deel over de hoofden van die groep werknemers heen gaat. ‘Juist van jongeren mag worden verwacht dat zij anders aankijken tegen zaken als individualisering van het pensioen en eigen verantwoordelijkheid op dat vlak. Alle trends en oplossingen voor de huidige problemen met het pensioenstelsel wijzen in de richting van de noodzaak om meer verantwoordelijkheid bij de pensioendeelnemers zelf te leggen. Laten we het hen dan maar gewoon vragen.’ 

Digitaal platform
Op verzoek van bij AWVN aangesloten ondernemingen heeft de werkgeversvereniging inmiddels een digitaal platform ontwikkeld dat de communicatie tussen werkgever en werknemer over de pensioenvoorziening moet vergemakkelijken. Pensioen.spot, de naam van het online-instrument dat AWVN samen met adviesbureau a-advies heeft ontwikkeld, werd tijdens het pensioencongres gelanceerd. Met deze webapplicatie kunnen alle betrokkenen bij pensioenen – dus werkgever, medewerkers , OR en bonden – met elkaar over de modernisering van het pensioen communiceren. Werkgevers krijgen hiermee een beeld van wat medewerkers van jong tot oud echt belangrijk vinden als het over hun pensioen gaat. Dit vergroot het draagvlak voor vernieuwingen in de pensioenregeling.

Behalve Mooijman spraken onder meer oud-minister van Financiën Jan-Kees de Jager en NS-HR-directeur en aanstaand AWVN-directeur Harry van de Kraats.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.