Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgevers onverminderd somber over de arbeidsmarkt

13 juni 2013 - Werkgevers in Nederland blijven somber over de arbeidsmarkt in het derde kwartaal van 2013. Dat blijkt uit cijfers uit de Arbeidsmarktbarometer van Manpower. De barometer geeft voor de vijfde achtereenvolgende keer een negatief beeld te zien.

Met name werkgevers in de zakelijke dienstverlening verwachten een krimpende werkgelegenheid voor het komend kwartaal. Dat is opvallend, omdat de verwachtingen van werkgevers in dat segment in het vorige kwartaal (weer) voorzichtig positief waren. Ook in de industrie blijft het beeld negatief. De kleine verbetering in het sentiment binnen deze sector dat vorig kwartaal te zien was, zette niet verder door en ook in deze sector verwachten werkgevers overwegend verder te zullen krimpen. 

Stabilisering van sombere verwachtingen
In de Arbeidsmarktbarometer van Manpower komt het netto werkgelegenheidscijfer uit op -drie procent, tegen eveneens -drie procent vorig kwartaal en -twee procent een jaar geleden. "Nadat wij vorig kwartaal een voorzichtige opgaande lijn constateerden, zien wij helaas een stabilisering van de sombere verwachtingen," aldus Jilko Andringa, algemeen directeur ManpowerGroup Nederland. "Hoewel optimisten kunnen stellen dat het beeld tenminste niet negatiever wordt, blijft het een feit dat meer werkgevers verwachten te zullen krimpen in hun personeelsbestand dan er werkgevers zijn die denken personeel te gaan aannemen. Uit de hier en daar lastig verklaarbare sentimentsveranderingen ten opzichte van een kwartaal eerder, leiden wij overigens af dat veel werkgevers nog erg onzeker zijn over de nabije toekomst. De voornemens wat betreft het personeelbestand zijn bijzonder volatiel." 

Negatieve verwachtingen
In bijna alle regio’s laten de cijfers in de Arbeidsmarktbarometer van Manpower zien dat er aanhoudend negatieve verwachtingen zijn ten aanzien van de omvang van het personeelsbestand. In West-Nederland zijn de werkgevers nog het minst pessimistisch met een neutrale verwachting van nul procent. Zowel vergeleken met het vorige kwartaal als met hetzelfde kwartaal een jaar geleden, is die positie nauwelijks veranderd (van -een procent in beide kwartalen naar 0 procent). Ook Zuid-Nederland laat weinig beweging zien (-vijf procent Q2 naar -vier procent Q3). In Noord-Nederland werden de verwachtingen duidelijk somberder (van nul procent Q2 naar -zes procent Q3). Hoewel de werkgevers in Oost-Nederland aanhoudend negatief zijn (-drie procent) is daar toch sprake van een verbetering ten opzichte van het vorig
kwartaal (-tien procent). 

Verdere krimp werkgelegenheid
Ook per sector bezien wijzen de meeste verwachtingen op een verdere krimp van de werkgelegenheid. Wel lijkt de Bouwsector het grootste dieptepunt achter zich te hebben met -een procent (was -zes procent in Q2). Ook in de publieke sector (waarin ook de zorg is begrepen) zijn de verwachtingen weliswaar negatief maar toch iets beter dan het afgelopen kwartaal (-drie procent ten opzichte van -elf procent in Q2). Duidelijk verslechterd echter zijn de verwachtingen in de zakelijke dienstverlening. Na een opleving van de verwachtingen in Q2 (+vier procent), zijn de werkgevers in deze sector voor het komend kwartaal uitgesproken negatief (-negen procent). 

Lichtpuntje in de Bouw
"Een klein lichtpuntje in de verwachtingen voor komend kwartaal zijn de werkgevers in de Bouwsector. Mogelijk hebben daar nu zoveel saneringen plaatsgevonden dat de bodem is bereikt. Belangrijker zijn echter de verwachtingen in de industrie en zakelijke dienstverlening. Deze sectoren zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de werkgelegenheid in Nederland. Hoewel de industrie een stabiel beeld laat zien, zijn beide sectoren onmiskenbaar negatief," aldus Andringa. "Dat is niet hoopgevend voor de werkgelegenheid in het komend kwartaal. Opvallend blijven de soms sterke wisselingen in sentiment. Blijkbaar is er veel onzekerheid bij werkgevers" 

Over de Arbeidsmarktmonitor
De Arbeidsmarktbarometer van Manpower wordt uitgebracht in 42 landen. Nederland bevindt zich qua verwachtingen min of meer in de Europese middenmoot. Omringende landen kennen vergelijkbare cijfers (België -drie procent, Frankrijk -een procent), maar er zijn ook duidelijk landen met betere perspectieven zoals Duitsland (+vier procent) en het Verenigd Koninkrijk (+vijf procent). Negatief blijven de verwachtingen in zuid Europa (Italië -tien procent en Spanje -vijf procent)

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.