Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Koninklijke bedrijven zijn financieel betrouwbaar

1 mei 2013 - Het ANP kwam afgelopen week met een bericht dat Nederland op weg is naar 500 hofleveranciers. Graydon nam een representatieve steekproef en onderzocht de koninklijke bedrijven op betaalgedrag en kans op wanbetaling (PD-rating).

Uit het onderzoek blijkt dat de koninklijke bedrijven er over het algemeen goed voor staan en sneller betalen dan landelijk gemiddeld. Dit verschil bedraagt zo’n 22 procent.
Financieel gezien staan de koninklijke bedrijven er beter voor dan landelijk gemiddeld. Zij scoren wezenlijk beter op de rating AAA en AA (= zeer lage en lage kans op wanbetaling), vergelijkbaar op gemiddelde kans op wanbetaling (A t/m BB) en aanzienlijk lager dan landelijk gemiddeld bij rating B (=hoge kans op wanbetaling). 

Oude bedrijven

De onderzochte bedrijven bestaan soms al honderden jaren. De oudste onderzochte onderneming werd in 1683 opgericht. Sowieso moet een onderneming al minstens 100 jaar bestaan om in aanmerking te komen voor het predicaat Koninklijk. Koninklijke bedrijven die een recentere startdatum hebben, zijn ontstaan uit samenvoegingen of fusies. 

Over de PD-rating

Deze rating geeft de financiële sterkte van een onderneming weer. De PD-rating toont op overzichtelijke wijze de kans op wanbetaling. De PD-rating wordt uitgedrukt in een combinatie van letters, waarbij de Triple AAA rating de hoogst mogelijke is. Hoe hoger de rating, hoe lager het kredietrisico. Tien mogelijke ratings zijn: AAA, AA, A, BBB, BB, B, CCC, CC, C, D, waarbij D aangeeft dat het bedrijf in staat van insolventie verkeert.
De kans op wanbetaling wordt berekend met geavanceerde statistische modellen op basis van de jaarrekening, het betaalgedrag en demografische kenmerken van het bedrijf (omvang, leeftijd, rechtsvorm en branche). De uitkomst hiervan is een PD-percentage, een gedetailleerde schatting van de kans op wanbetaling binnen een jaar. Dit PD-percentage wordt vervolgens vertaald naar een PD-rating voor vereenvoudigde interpretatie.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.