Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Hervorming Russische economie biedt kansen voor Nederlandse bedrijven

9 april 2013 - De Russische economie zal de komende jaren in de huidige vorm twee tot vier procent blijven groeien, maar de daadwerkelijke groei zal afhangen van noodzakelijke structurele verbeteringen om de economische activiteiten te verbreden.

Succes bij het uitvoeren van deze hervormingen kan zelfs een potentiële groei van vijf procent binnen bereik brengen. Dit stelt ING

Wereldhandelsorganisatie
Om het groeipotentieel te vergroten, zou Rusland zich moeten richten op het ontwikkelen van industrieën met hoge toegevoegde waarde buiten de energiesector, waarvan het nu in grote mate afhankelijk is. Energie is nu goed voor 25 procent van het bbp, 65 procent van de export en 40 procent van de overheidsinkomsten. De energievoorraden zijn eindig: de huidig bekende oliereserves zijn naar schatting goed voor nog twintig jaar en gas voor 70 jaar aan productie. De autoriteiten in Moskou erkennen deze noodzaak en nemen maatregelen om de economie te verbreden, de concurrentieconcurrentiekracht te bevorderen en het zakenklimaat te verbeteren. Toetreding van Rusland tot de Wereldhandelsorganisatie vorig jaar helpt bij het bereiken van deze doelstellingen. 

Concurrentievermogen
"Russische bedrijven moeten zich nu vooral richten op het verbeteren van hun concurrentievermogen," zegt ING econoom Rob Rühl. "Nederlandse bedrijven kunnen een rol spelen in deze transitie en profiteren van groei in de nieuw te ontwikkelen sectoren en industrieën, vooral op het raakvlak van in Rusland aanwezige technische kennis gecombineerd met de specifieke kennis en efficiency waar het Nederlandse bedrijfsleven sterk in is," aldus Rühl. "Er zijn daarbij vooral kansen voor de Nederlandse kapitaalgoederenindustrie, de landbouwsector en de technische en logistieke dienstverlening." 

Goede naam
Alexander Pisaruk, Hoofd Centraal & Oost-Europa van ING Commercial Banking: "Nederlanders hebben een goede naam in Rusland dankzij hun directheid, hun ondernemersmentaliteit en de kwaliteit van hun producten en kunnen daarvan profiteren. Zij hebben een voorsprong op andere Europese landen. Voor Nederlandse bedrijven zijn er met name kansen in machinebouw, transportoplossingen, toeleveranciers voor de auto-industrie, maar ook bijvoorbeeld in waterzuivering, energiebesparing, agri-food, zaadveredeling en logistiek, zoals voedseldistributie rond grote steden." 

Kansen en obstakels
Voor de Russische overheid zijn in de hervormingsslag forse taken weggelegd, zoals investeringen in infrastructuur, verbetering van wetgeving en terugdringen van corruptie. Rusland staat op slechts een 112e plaats in de Ease of Doing Business Index van de Wereldbank, op een totaal van 185 landen. Concrete problemen in het zakendoen met Rusland zijn de elektriciteitsvoorziening, bouwvergunningen en red tape bij import en export. Rusland scoort met name sterk op de kwaliteit van onderwijs en de wetenschappelijke en technologische infrastructuur.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.