Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Een vijfde bedrijven heeft geen veiligheidsbeleid

29 maart 2013 - Twintig procent van de Nederlandse bedrijven heeft geen veiligheidsbeleid: ze zijn er nog mee bezig, hebben het gewoonweg niet of vinden het niet nodig. Van de organisaties die wel een beleid hebben, toetst een kwart dit zelden of nooit aan veranderende wetgeving of dreigingen van buitenaf.

Dat blijkt uit de Nationale Veiligheidsbarometer van Securitas onder 800 respondenten in het bedrijfsleven. 

Werknemer zelf verantwoordelijk voor veiligheid

Vooral bij MKB-bedrijven (tot 250 werknemers) ontbreekt een veiligheidsbeleid. Maar liefst 34 procent geeft aan geen beleid voor veiligheid te hebben, tegenover zes procent van de grote bedrijven (meer dan 250 werknemers). Ruben van Berg van Securitas: "Ieder individu heeft natuurlijk een basisverantwoordelijkheid voor zichzelf en voor zijn collega’s. Werkgevers moeten zich echter realiseren dat werknemers vaak niet op de hoogte zijn van de veiligheidsrisico"s op de werkvloer. Dit is wel degelijk hun verantwoordelijkheid, niet die van de werknemer. Bij het voorkomen van gevaarlijke situaties op de werkvloer helpt het opstellen van een veiligheidsprotocol."
In een veiligheidsprotocol staat onder meer wie welke verantwoordelijkheden heeft en waar onveilige situaties gemeld kunnen worden. Uit het onderzoek blijkt dat achttien procent van de respondenten uit het MKB een veiligheidsprotocol niet noodzakelijk acht. 

Veiligheidsmiddelen op elkaar afstemmen

Uit het onderzoek komt naar voren dat de meeste bedrijven de veiligheidsrisico"s zelf in kaart brengen door middel van een risicoanalyse. Dertien procent brengt risico"s niet structureel in kaart, maar doet dat pas als er een incident heeft plaatsgevonden of er toevallig aan wordt gedacht. "Het is van groot belang om risico’s structureel en met een vaste methode in kaart te brengen, zodat u tijdig kunt bijsturen. Door een risicoanalyse ad hoc uit te voeren, creëert u onnodig onveilige situaties die tot enorme schade kunnen leiden. Bij grote bedrijven loopt dit al gauw in de miljoenen," aldus Van Berg.
Veiligheidsmiddelen worden door veel organisaties niet optimaal ingezet. 63 procent van de ondervraagden stemt de aanwezige middelen als mens, organisatie, IT en techniek op het gebied van veiligheid niet volledig op elkaar af. Van Berg: "Veiligheid gaat verder dan een bewakingscamera of beveiliger bij de ingang. Organisaties moeten bijvoorbeeld ook veranderende wetgeving en dreigingen van buitenaf inventariseren. Een kwart van de ondervraagden toetst het veiligheidsbeleid echter zelden of nooit aan deze veranderende factoren buiten de organisatie."

Een infographic over dit onderwerp vindt u hier.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.